Prezident a poslanci dostali programové prohlášení vlády

14.02.2014 16:56

Vláda dnes rozeslala své programové prohlášení všem poslancům a také prezidentovi Miloši Zemanovi. Poslanci budou mít čtyři dny na to, aby si materiál před úterním hlasováním o důvěře vládě prostudovali. Koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a lidovců v prohlášení slibuje mimo jiné podporu podnikání, trhu práce, vzdělání, vědy a výzkumu, dále fungující a transparentní veřejnou správu, dlouhodobě udržitelný penzijní systém a sociální smír. Kabinet se také bude aktivně připravovat na přijetí eura.

Prezident a poslanci dostali programové prohlášení vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

Dnes rozeslané programové prohlášení vláda schválila ve středu večer. Mezi programovými prioritami koaličního kabinetu se nově objevil závazek efektivního využití informačních a komunikačních technologií (ICT) ve veřejné správě, podpora internetové ekonomiky, urychlení zavedení vysokorychlostního internetu a přijetí strategie pro zvýšení digitální gramotnosti a rozvoj elektronických dovedností občanů. Po podpoře ICT volala ICT Unie a další oborová sdružení. Jinak schválený text obsahuje proti dokumentu připravenému pro středeční jednání kabinetu jen několik drobných, někdy pouze formulačních změn.

Nově přibyl odstavec o reformě vězeňství

Sněmovna bude o důvěře vládě hlasovat příští týden v úterý. Jednání se zúčastní i prezident. „Miloš Zeman navštíví v úterý dne 18. února 2014 v 10:45 Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky a zúčastní se 6. schůze, kde vystoupí se svým projevem," uvedl dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Jedna z drobných změn se týká přijetí eura. Ve dříve zveřejněném textu vláda uváděla, že bude usilovat o vytvoření podmínek pro přijetí evropské měny a je připravena stvrdit závazek ČR ke vstupu do eurozóny. Nyní tvrdí, že se na přijetí eura bude připravovat aktivně.

Nově přibyl odstavec o reformě vězeňství, kterou mezi svými prioritami jmenovala při inaugurační tiskové konferenci ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Jeho součástí je plán vlády prosazovat změnu sankční politiky vůči pachatelům méně závažných trestných činů. Podle schválené verze dokumentu by měli být v budoucnu méně často než dosud trestáni vězením.

V oblasti dopravy se proti původně navrhované podobě rozšířil o dvě položky seznam staveb

V části programového prohlášení věnované Ministerstvu vnitra je nově zmínka týkající se elektronizace veřejné správy, takzvaného systému eGovernment, který chce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podrobit kontrole. Vláda podle dnes rozeslaného textu „přijme strategický rámec rozvoje veřejné správy". U státního podniku Česká pošta se v předchozím textu psalo o její „stabilitě a dalším rozvoji", nově vláda uvedla, že chce zajistit průhlednost hospodaření firmy.

V oblasti dopravy se proti původně navrhované podobě rozšířil o dvě položky seznam staveb, jejichž výstavbu považuje vláda za přednostní. Nově sem kabinet zařadil dokončení pražského okruhu a také rychlostní komunikaci R43, která má v blízkosti Brna spojovat dálnici D1 s rychlostní komunikací R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí.

Několik změn ve schváleném textu programového prohlášení je u ekologie. Vedle závazku k efektivnějšímu čerpání peněz z evropských fondů přibyl záměr ustanovit systém regulace vodovodů a kanalizací v rámci Energetického regulačního úřadu. U přípravy novely zákona o odpadech a strategie pro přizpůsobení se změně klimatu v ČR vláda doplnila termín do poloviny roku 2016.

Podle ekologů má prohlášení zásadní vadu

Z prohlášení oproti předchozímu textu naopak vypadlo obnovení sanace starých ekologických zátěží prostřednictvím transparentních projektů. Podle ekologů má prohlášení zásadní vadu, protože neobsahuje závazek na ochranu severočeských obcí před těžbou uhlí. Viní z toho premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Dokument prý také zcela opomíjí přírodu a krajinu.

Do konečné verze, kterou ve středu schválila vláda, byly zapracovány připomínky odborů, zástupců zaměstnavatelů i koaličních týmů. Programové prohlášení vychází z koaliční smlouvy, na které se strany už dříve dohodly a která je přílohou dnes zveřejněného prohlášení. Oproti smlouvě je ale stručnější, na což si stěžovali především zástupci ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…