Starosta Kraslic: Nejsem si jistý, zda bude nová strana natolik zajímavá jako Úsvit

17.02.2015 13:12

Co přimělo Romana Kotilínka (BPP) vrátit se zpět do politiky? Proč se rozhodl spojit své jméno s hnutím ÚSVIT? A co říká na aktuální dění uvnitř strany? Ustojí pokus o ,,puč“, jak označil jednání svých spolustraníků předseda Tomio Okamura? Nejen na to odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Zhodnotil také svých první 100 dnů ve funkci, prozradil nám své hlavní cíle radnice pro letošní rok a vyjádřil se i ke vzniku nového stacionáře v Kraslicích. A nejen k tomu…

Starosta Kraslic: Nejsem si jistý, zda bude nová strana natolik zajímavá jako Úsvit
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kraslic Roman Kotilínek

Pane starosto, loni v říjnu nahradil v čele úřadu Zdeňka Brantla st. ze Sdružení nestraníků. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Mám-li shrnout prvních sto dnů ve funkci, pak jen: hodně práce. Nastoupil jsem spolu se svými kolegy do rozjetého vlaku, takže bylo potřeba se zorientovat v řadě věcí, které jsou již v běhu. A do toho přicházejí, samozřejmě, věci nové, aktuální. Pokud jde o druhou otázku, nevybavuji si nic takového, co by mne nějak zásadně překvapilo či vyvedlo z rovnováhy. Ačkoliv, záporně mne snad překvapil červený a moderně laděný nábytek v pracovně starosty, který jsem převzal po svém předchůdci. Sám upřednostňuji spíše stylovější a decentněji laděné zařízení. J

Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období? Přeci jen povolební vyjednávání neprobíhala úplně hladce.

Slovo „koalice“ používám vcelku nerad – na komunální úrovni by to nemělo být o koalici nebo opozici. Všichni jsme přeci na jedné lodi. Ale budiž, nechť je, paní redaktorko, po vašem. J Spolupráci uvnitř koalice hodnotím kladně, byť můžeme mít a také máme na některé záležitosti odlišný úhel pohledu. Ale důležité je, že se v těch zásadních otázkách vždy podařilo najít půdorys, na němž jsme se společně sešli. Do této chvíle dosud nedošlo k vážnějšímu rozporu, a proto nepředpokládám, že by koalice nevydržela. Ano, povolební vyjednávání sice šla zpočátku poněkud ztuha, ale nakonec došlo vcelku k rychlé dohodě.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

K prioritám jistě patří dokončení rozpracovaných projektů, jakým je např. revitalizace středu města, čeká nás také investice do místních komunikací. Pracujeme i na novém plánu rozvoje města pro příští léta. Také chceme letos zpracovat projektovou dokumentaci pro dostavbu jedné z našich základních škol. Realizace jen této dostavby pak přijde na zhruba 60 milionů korun.

V politice jste nováčkem. Proč jste se rozhodl kandidovat?

Musím vás malinko poopravit, v politice nejsem úplným nováčkem, byl jsem již kdysi členem zastupitelstva. Svou kandidaturu jsem vcelku dost zvažoval a nebyl jsem pevně přesvědčen, zda do toho jít. Znamenalo to opustit dobrou práci v bance, skvělý kolektiv a báječného šéfa. Ale pak jsem se nechal „zlomit“. A během dvou dnů jsem postavil kandidátku.

Jak byste chtěl jako starosta využít své zkušenosti bankovního poradce?

Jako bankéř jsem byl zvyklý především komunikovat se svými klienty. Koneckonců, to je základní předpoklad pro práci v bance – tedy, pokud pracujete v „první linii“.  Jednou z důležitých náplní práce starosty je – také komunikace. A umění přesvědčovat své kolegy k získávání podpory ve prospěch rozmanitých projektů.

Kandidoval jste za hnutí Úsvit. Proč jste si vybral tuto stranu? Čím Vás oslovila?

Za hnutí Úsvit jsem kandidoval především proto, že jako jediný mi vyšel vstříc při přípravě kandidátky a byl ochotný vzít mne pod „svá křídla“. Takže důvod byl zcela prozaický.

A co nyní říkáte na aktuální dění ve straně, kdy se skupina poslanců vzbouřila proti předsedovi a chce založit novou stranu? Souhlasíte s Tomio Okamurou, že šlo o pokus o puč?

Přiznám se, že v tuto chvíli tomu dění ještě tak úplně nerozumím. Dění v Praze je pro nás v Krušných horách poněkud vzdálené a tak mi jistě prominete, že se v této záležitosti nemohu příliš vyjadřovat. Ale mluvil jsem o této „disharmonii“ jak s panem Tomio Okamurou, tak i s panem Markem Černochem. Je to střet dvou náhledů či vizí o dalším směřování hnutí Úsvit. A každý z těchto náhledů v sobě nese jisté inspirující prvky, které mohou stát minimálně za zamyšlení.

Jak vidíte budoucnost strany? Podaří se jí tento vnitřní rozkol ustát, nebo si tím vystavila červenou kartu?

Uvidíme, jak se situace vyvine. Zda se Úsvitu podaří tento rozkol ustát, záleží na hlavních protagonistech. K těm ovšem já jistě nepatřím. A proto mi nepřísluší ani komentář.  Pravdou ale je, že tváří hnutí je pan Okamura a nejsem si zcela jistý, zda bude případná nová strana natolik „vizuálně“ přitažlivá, zajímavá a identifikovatelná, aby se zapsala do povědomí.

Vraťme se ale zpět k městu. Radnice hledá prostory pro nový stacionář. Máte nějaký vlastní typ? Prozradíte nám ho?

Ano, zvažujeme nejvhodnější místo pro vznik stacionáře. Varianty pro jeho vznik jsou minimálně tři. Každá z nich má svá pro i proti, která je třeba pečlivě uvážit a také propočítat. Některé varianty se mi líbí více, jiné méně. Ale zatím je vše ve fázi příprav podkladů pro rozhodnutí zastupitelů.

Kdy by mohl stacionář vzniknout? A kolik lidí by zde mohlo najít potřebnou péči?

V tuto chvíli to lze jen těžko předvídat, záleží na variantě, pro kterou se zastupitelé rozhodnou a také záleží na tom, zda Karlovarský kraj zahrne Kraslice, resp. toto zařízení mezi poskytovatele sociálních služeb a v návaznosti s tím i na finanční zdroje.

Jak se aktuálně vyvíjí investiční plán firmy Travel Free, která po dohodě s předchozím vedením na místo tržnice vybuduje v Kraslicích kamenné obchody?

Společnosti Travel Free má v tuto chvíli vydané platné stavební povolení a „míč“ je takříkajíc na její straně hřiště. Teď už záleží na samotném investorovi, kdy se pustí do realizace svého záměru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…