Starosta Luhačovic k vnitrostranické krizi ODS: Straně chybí opravdový vůdce

13.08.2013 16:23

,,Strana si sáhne na dno až výsledkem voleb a pak teprve ji opustí všichni ti, kteří ji chtěli jen využívat“. Jak ale obnovit důvěry strany? Nejen o vnitrostranické krizi a předčasných volbách, ale především o tom, jak pokračuje vývoj projektu budování města jako celoroční moderní destinace či o úpadku českého lázeňství a jeho dopadu na Luhačovice, jsme hovořili se starostou Františkem Hubáčkem (ODS).

Starosta Luhačovic k vnitrostranické krizi ODS: Straně chybí opravdový vůdce
Foto: archiv FH
Popisek: Starosta Luhačovic František Hubáček (ODS)

V souvislosti s odchodem dvou poslanců za ODS při hlasování o důvěře vládě a následný rozpad 101 vyvolává spekulace o vnitrostranické krizi strany. Do jaké míry jsou podle vás tvrzení oprávněná? A co je podle vás nyní třeba dělat, aby strana obnovila svou důvěru u voličů a pozici hlavní pravicové strany?

Nedomnívám se, že to vyvolává spekulace, ta vnitrostranická krize tady opravdu je. V současnosti ODS chybí opravdový vůdce, který by dokázal určit směr, kterým by se strana měla ubírat. Obávám se, že si strana sáhne na dno až výsledkem voleb a pak teprve ji opustí všichni ti, kteří ji chtěli jen využívat. Ať už z pozice ekonomické nebo pro vlastní výtah k moci. Narušená důvěra je velká nejen u voličů, ale i u straníků samotných. Bude tedy nutné pokorně a s velkým úsilím začít pracovat v podstatě od nuly a ničím jiným než usilovnou prací a postupnými výsledky ukázat občanům, že ODS opravdu ctí pravicové hodnoty a dokáže si za nimi stát a prosazovat je. Bude to však dlouhá cesta a osobně si myslím, že na to nebude stačit ani další volební období, které ODS stráví v opozici. 

V říjnu nás pravděpodobně čekají předčasné volby. Jaký odhadujete výsledek? A proč by občané měli volit nyní volit ODS?

Na tuto otázku jsem již v podstatě odpověděl. Čekají nás roky práce v opozici, které budou tak dlouhé, jak rychle se podaří celé straně obnovit důvěru v to, ze základní hodnoty pravicové politiky stojí za to prosazovat, bít se za ně, a že ten výsledek bude mít přínos i pro voliče, který dá ODS svůj hlas.

Propad českého lázeňství pokračuje. Podle exministra Hegera je důvodem klesajícího počtu pacientů především to, že ošetřující lékaři předkládají méně návrhů na lázeňskou péči.  Jiného názoru jsou ale odbory, ale i mnozí provozovatele lázní. Příčinou podle nich je vyhláška ministerstva zdravotnictví, takzvaný indikační seznam, která vstoupila v platnost v říjnu loňského roku. Jak se k této problematice stavíte vy, jako starosta jednoho z lázeňských měst?

Myslím si, že celý ten „humbuk“ kolem českého lázeňství byl zcela zbytečný, a že v konečném účtování na tom stát prodělá. Většina míst, kde jsou v českých zemích lázně, je existenčně založena pouze na lázeňství a cestovním ruchu. Tím, že došlo k výraznému snížení návštěvnosti v lázeňských destinacích, neutrpěla jen lázeňská zařízení. Trpí tím celá doprovodná infrastruktura, která je na toto zařízení navázána. Tedy veškeré služby, restaurace, penziony a celý obchodní systém daných měst. V důsledku tedy, vzhledem k výraznému poklesu návštěvníků, dochází ke snižování výběru daní, a to jak celorepublikových, tak místních. Hodnotím tedy tento krok exministra Hegera jako možná dobrý ekonomicky pro rezort zdravotnický, ale z celkového pohledu země ekonomicky jako špatný.

Radnice se za podpory podnikatelů rozhodla pozvednout město na vyšší úroveň a vybudovat celoroční moderní turistickou destinaci pro všechny věkové kategorie. V jaké fázi se nyní projekt nachází? Jaké projekty již byly realizovány a které naopak plánujete v nejbližší době? Nyní je čas prázdnin. Na co byste tak pozval občany do Luhačovic?

Projekt budování města jako celoroční moderní destinace se pomalu blíží ke svému závěru. Za posledních 10 let bylo do oblasti Luhačovic investováno velké množství financí z různých zdrojů. Ať už to byly evropské fondy, státní peníze, či finance kraje a města a z druhé strany velké množství financí ze soukromého sektoru. Jejich celková hodnota se blíží téměř ke 2 mld. Kč. V současné době zůstává dokončit modernizaci a rekonstrukci hlavní promenádní ulice Dr. Veselého, která spojuje město s lázeňským parkem a pak dále revitalizaci samotného lázeňského parku, který je v majetku akciové společnosti, a který bychom rádi společnými silami zrealizovali.

Pokud se nyní o prázdninách do Luhačovic dostanete, tak vás přivítá město, ve kterém neustále probíhají nějaké akce a festivaly. Ten nejbližší – divadelní – se bude konat od pondělí 19.08. až do soboty 24.08. Tím však léto v Luhačovicích nekončí. V neděli 8. září bude slavnostně otevřen další léčivý pramen pro veřejnost a týden nato se u nás uskuteční Mezinárodní dětský folklórní festival a celorepublikové vyhlášení Vesnice roku. Takže pokud ještě někdo nestihl letos do Luhačovic přijet, bude vítán i na konci léta a při nádherném začátku podzimu.

Přinesl nebo přinese podle vás celý projekt modernizace lázeňství do města i nová pracovní místa? A jaké jsou zde nyní pro občany pracovní příležitosti?

Téměř všechny projekty, které byly v Luhačovicích realizovány, znamenaly také vytvoření nových pracovních míst. ORP Luhačovice měla v měsíci červenci nejnižší nezaměstnanost z celého Zlínského kraje, a to ve výši 5,7 %. Jsme tedy i dlouhodobě pod průměrem nezaměstnanosti v celé ČR.

Co je aktuálně největším problémem Luhačovic a jak se jej snažíte řešit?

Asi tím nejaktuálnějším je úbytek hostů a návštěvníků. Nezbývá nám nic jiného, než se snažit kromě lázeňských pacientů přilákat do Luhačovic i další skupiny, které objeví zdejší kouzlo i mimo léčebné procedury. O to se snažíme ve spolupráci s podnikatelskými subjekty i městysem Pozlovice.

Více jak 40 milionů bude stát výstavba nového domova pro seniory. Počítá město následně se zdražením služeb nebo budou ceny zachovány? A jak byste celkově hodnotil sociální služby v Luhačovicích? Domníváte se, že jsou dostatečně zajištěny?

Nový domov pro seniory není investicí města, ale bude ji realizovat Zlínský kraj. Město poskytlo pouze pozemek a zavázalo se přispět na výstavbu částkou 3 mil. Kč. Pokud se týká sociálních služeb ve městě, tak se domnívám, že jsou dostatečně zajištěny. Do budoucna však budou Luhačovice stárnout, a tak výstavbu nového domova jsme rozhodně uvítali a snažíme se v tomto směru Zlínskému kraji vyjít maximálně vstříc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…