Starosta Moravské Třebové: Bojím se, že ČSSD skončí stejně jako ODS

21.03.2014 11:06

Miloš Izák (ČSSD) se obává nejen toho, že jde ČSSD ve stopách ODS, ale strach má i z negativních dopadů rušení zdravotnických poplatků, které strana prosadila. Našim stránkám se ale svěřil i s řadou dalších problémů, které ho trápí, včetně nezaměstnanosti, jež je ve městě nejvyšší z celého kraje. Hovořili jsme také o projektu Aktivizace osob se sociálním vyloučením, který radnice schválila počátkem roku. A nejen o tom...

Starosta Moravské Třebové: Bojím se, že ČSSD skončí stejně jako ODS
Foto: Archiv MI
Popisek: JUDr. Miloš Izák (ČSSD) starosta Moravské Třebové

ČSSD si zadělává na pozici podobnou té, kde se nachází dnes ODS. Co by podle Vás tedy měla strana dělat, aby si zvedla renomé?

Také se toho trochu obávám. Podle mého názoru je třeba vést politiku reálnou, nestavět vzdušné zámky a hlavně se vyvarovat nesplnitelných předvolebních slibů a prohlášení. Naše společnost je vzdělaná, přemýšlivá a nenechá se obelhávat a podvádět.

Vnitřní problémy řešila v minulosti strana i na Pardubicku, když se objevila tzv. skupina velrybářů. Domníváte se, že je nyní již situace stabilní? A neuvažoval jste vzhledem k výše uvedenému, že stranu opustíte?

Nejsem zasvěcen do problémů ČSSD na Pardubicku a ani o to nestojím. Mám svých starostí jako starosta města i jako člen místní organizace ČSSD nad hlavu. Opouštět stranu nemíním, nejsem z těch, kdo „po prvním výstřelu vezmou do zaječích“.

Rada města doporučila zahrnout poskytnutí provozní dotace ve výši 500.000 Kč Nemocnici následné péče Moravská Třebová do návrhu rozpočtu města na rok 2014. Neobáváte se ale negativních dopadů na zdravotnictví kvůli rušení poplatků?

Obava z negativních dopadů následkem rušení zdravotnických poplatků je rozhodně na místě.  Osobně nesouhlasím se zrušením poplatků za pobyty v nemocnicích a léčebných zařízeních. Na nás Čechy platí dlouhodobě, že pokud něco je zadarmo, nevážíme si toho. Dalším argumentem, proč tato úhrada ano, je i fakt, že pobyt něco stojí (strava, další náklady) a považuji za velmi rozumné tyto poplatky co nejdříve vrátit do zdravotnictví. S rušením ostatních poplatků problém nemám. Zastupitelstvo města dne 10. 3. 2014 schválilo ve svém rozpočtu na r. 2014 také provozní dotaci ve výši 500.000 Kč jako výraz podpory naší Nemocnice následné péče. Tak se stává již několik posledních let, což má podporu velké většiny zastupitelů. 

Počet bezdomovců v ČR roste. Město se rozhodlo problém bezdomovectví řešit přes státní program. Můžete být více konkrétní? A co v souvislosti s narůstajícím počtem bezdomovců v celé ČR očekáváte od nové vlády?

Ani Moravská Třebová není výjimkou. Bezdomovce zde máme také, i když se jedná o jednotlivce. Moje dosavadní zkušenosti (nejen v samosprávě, neboť jsem působil také 30 let v Policii ČR v trestním řízení) mě vedou k přesvědčení, že tito lidé takto žít chtějí. Mají určité příjmy (sociální dávky, popř. důchody), ale nechtějí respektovat pravidla bydlení na městské ubytovně a peníze raději utrácejí za alkohol, cigarety a podobně. Přesto nás tato situace nenechává klidnými. Hledáme cesty, jak na tyto lidi působit, jak jim i pomáhat, neboť často ani nejsou schopni starat se o sebe a svoje záležitosti (např. na úřadech). I proto rada města Mor. Třebové 27. 1. 2014 schválila předložení projektu v rámci účasti v Programu prevence kriminality vyhlášeného MV ČR pro r. 2014. Tímto projektem je Aktivizace osob se sociálním vyloučením. Jde o pilotní projekt, kde se počítá s pozicí aktivizačního pracovníka. Stran bezdomovectví neočekávám od současné vlády nic převratného. Podle mě je daleko důležitější přednostně řešit nezaměstnanost, a to zejména u lidí, kteří pracovat dosud nezapomněli a pracovat chtějí.

Občané se počátkem roku již tradičně mohli prostřednictvím veřejného fóra, které pořádá Národní síť Zdravých měst, vyjádřit k problémům města. Co ale považujete za největší problém vy osobně a co se budete snažit dělat pro změnu?

Již několik let úspěšně organizujeme v rámci Národní sítě Zdravých měst tzv. veřejná fóra s cílem, aby se naši občané vyjadřovali k situaci ve městě, k záměrům, projektům a vůbec k nejpalčivějším problémům. Problémy vzešlé z veřejného fóra následně ověřujeme v anketě za účasti poměrně široké veřejnosti (do ankety se zapojuje 600 – 800 lidí ročně) a výsledkem ankety jsou tzv. ověřené problémy města. Dosavadní výsledky jsou většinou zapracovávány do strategie města a realizovány i s ohledem na finanční a dotační možnosti. Mám-li hovořit o problému, tak na prvním místě mi chybí účast širšího „vzorku“ našich občanů. Proto se snažíme reagovat na jejich podněty (nejen na veřejných projednáváních) po celou dobu působení ve vedení města, běžná komunikace s lidmi je nevyhnutelná. Musíme naše občany přesvědčovat v tom, že na ně slyšíme a že se budeme snažit a také se snažíme pro město konat v zájmu nás všech a ne jen určité vybrané skupiny lidí.

Koncem roku se radnice rozhodla prodat pozemky určené pro stavbu rodinných domů uprostřed města i v okrajových částech. Jaký je nejen o pozemky, ale i o potencionální bydlení ve městě zájem? Přeci jen demografický růst zde není úplně příznivý a obyvatel ubývá.

Demografická křivka ve všech malých městech, nás nevyjímaje, se nevyvíjí zrovna příznivě. Mladí lidé, absolventi středních, ale zejména vysokých škol, jednak studují ve větších městech, jednak s obtížemi nacházejí uplatnění, takže mnozí se nevracejí do města, ale hledají uplatnění jinde. Zájem o bydlení je samozřejmě adekvátní. Přesto si dovolím tvrdit, že u nás je zájem o bydlení, že zatím bytů ve městě není nedostatek a že máme připraveny a dále připravujeme pozemky určené k výstavbě domů.

Nezaměstnanost je v Moravské Třebové dlouhodobě nejvyšší v Pardubickém kraji, to je všeobecně známo. Nezaměstnanost trápí ale celou republiku a v lednu byla dokonce nejvyšší v novodobé historii Česka. Co je toho příčinou a co musí stát udělat, aby se situace začala zlepšovat?

Nezaměstnanost v Moravské Třebové je nyní 12,9 %, tato je skutečně nejvyšší v Pardubickém kraji. Jde ale o problém celé ČR, a pokud vláda a Parlament něco nevymyslí, města, obce a kraje si samy neporadí. Zatím žádná předchozí vláda, pravicová i levicová, nic nedokázala a nic významného neučinila pro zvýšení zaměstnanosti, vytváření pracovních míst (v souvislosti s podporou malého a drobného podnikání). Obávám se, že ani nynější koalice toho nebude schopna, neboť koaliční partneři se v tomto velmi různí.

Otázka na závěr: Budete chtít letos obhájit mandát?

Na tuto otázku zatím nemohu jednoznačně odpovědět, neboť ještě nejsem rozhodnut, zda budu obhajovat post starosty města. Zatím to nevylučuji, ale je tu řada faktorů proti sobě (rodina, absence soukromí, fyzická i psychická zátěž, moje zdraví, věk, motivace). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…