Starosta Rakovníku: Na rozdíl od hnutí ANO, ČSSD preference neklesají

28.03.2015 16:23

Pavel Jenšovský (ČSSD) přiznává, že první měsíce ve funkci byly náročné. Na druhou stranu jej ale láká učit se novým věcem. Zaměřit by se chtěl především na efektivnější hospodaření radnice či na bezpečnost ve městě. A nejen to. Před sebou má i řadu nevyřešených problémů. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme hovořili nejen o možných řešeních a jeho plánech, nýbrž i o proměně českého politického systému. Čeho se nejvíce obává?

Starosta Rakovníku: Na rozdíl od hnutí ANO, ČSSD preference neklesají
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD)

V komunálních volbách jste nahradil v čele radnice Zdeňka Nejedlého z ODS. Jak byste zhodnotil první měsíce ve funkci?  Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

První měsíce jsou vždycky nejtěžší, protože vstupujete do „neznámých vod“, musíte se řadu věcí naučit, pochopit, utřídit a udělat si na ně svůj vlastní názor. Na druhou stranu ta pestrost problematiky a nutnost nezlenivět a učit se mě baví a láká.

Co mě překvapilo? Jsem přesvědčený, že na úrovni obce nelze dělat politiku, která by byla pravicová nebo levicová. Vezmete-li rozpočet a odečtete od něj mandatorní výdaje, pak zjistíte, že hospodaříte s relativně malým objemem financí a je nutné investovat ho do záležitostí, které se týkají všech občanů města stejně. Díra v silnici zůstává dírou, ať se na ní díváte zleva, nebo zprava. Proto mě vždycky překvapuje, když někdo hodnotí rozhodnutí radnice jako „levicové“ ,či „pravicové“. Rozhodnutí samosprávy může být maximálně dobré, nebo špatné.

Mnozí také uznávají, že před vstupem do aktivní politiky koukali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ?

Nemyslím, že bych ve svém věku (bohužel) a se zkušenostmi z předchozích zaměstnání (bohudík) vstupoval do aktivní politiky s růžovými brýlemi.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

V letošním roce jsme se zaměřili na několik oblastí. Tou první jsou úspory ve výdajích. Překvapilo mě, že řada služeb pro město nebyla soutěžena i 12 až 14 let. Smlouvy ovšem obsahovaly inflační doložky, takže se ceny vyšplhaly do výší, které neodpovídají nabídce trhu. Řadu smluv jsme proto vypověděli a budeme je přesoutěžovat. První výsledky už se dostavují, protože např. na revizích pro objekty v majetku města budeme spořit cca 90.000,-Kč ročně, jedna z velkých firem, kterou máme nasmlouvanou, nám nabídla slevu na ceníku přes 1.000.000,-Kč ročně a podobně.

Další prioritou je bezpečnost města. Z tohoto důvodu jsme navýšili počet městských strážníků ze třinácti na patnáct a v letošním roce chceme přibrat ještě jednoho, takže se dostaneme na původní stav MP. Pro městskou policii také budeme přestavovat objekt, ve kterém má od příštího roku sídlit, koupíme nové hlídkové vozidlo a požádali jsme MV o dotaci na rozšíření městského kamerového systému.

Do priorit samozřejmě musíme počítat i změnu parkovacího systému na náměstí, plánování rekonstrukce plaveckého bazénu atd.

Co budete chtít dělat jinak než předchozí vedení tak, abyste neopakovali jejich chyby?

Nemyslím, že by komunální politik měl nastoupit a začít se vymezovat proti předchozímu vedení, hledat jeho chyby. Každému se něco podaří, něco ne. Mám-li proto být v této odpovědi konkrétní, pak budu jen konstatovat, že se nebojím tržního prostředí, takže vyvíjím tlak na obchodní korporace v majetku města tak, aby se dostaly z červených čísel, ve kterých se léta potácejí, a ceny služeb budu zjišťovat soutěží.

Starostou jste byl zvolen za ČSSD. Pokud se ale nepletu, členem strany nejste. Proč?

Omyl, jsem členem ČSSD.

Čím Vás sociální demokracie oslovila?

Musím na sebe prozradit, že jsem zastáncem silné parlamentní demokracie, ve které tradičně existují dva protipólně orientované subjekty, které soutěží o přízeň voličů. Tuto úlohu plnily ČSSD a ODS. V poslední době ale tento systém zatížila celá řada politických i osobních chyb, což vedlo k odlivu voličů a jejich směřování na nově vznikající uskupení. Mnoho pochopitelně frustrovaných voličů si přitom neuvědomuje, že hlasuje pro podnikatelské záměry, či neprůhledné struktury, které ho zákonitě během doby zklamou. To pak vede k prohloubení zklamání, stále nižší volební účasti a k vytváření prostředí, ve kterém ožívají extrémistické názory.

ČSSD oslovuje tím, že má snahu být jednotná, vytvářet vládu, která je stabilní a uvědomuje si, že ekonomický růst se nestartuje permanentním strašením krizí, nýbrž rozumným investováním. To všechno dnes oslovuje i mladé lidi, což mě jednak těší, jednak tento fakt dává ČSSD naději i do budoucna. Jsem předsedou MO v Rakovníku, máme kolem 70ti členů a troufám si říci, že zhruba 20% je dokonce ve věku do třiceti let.

V polovině března se konal volební sjezd ČSSD, který si zvolil ,,nové vedení“. Může tím nastat obrat k lepšímu? Přeci jen preference ČSSD již delší dobu stagnují či klesají a obměna nebyla nikterak zásadní, ba naopak.

Ne vždycky je obměna vedení tím, co přitahuje. Zvlášť v dnešní době, kdy jedinou jistotou je nejistota, považuji za důležitou stabilitu a nerozpolcenost strany. A ohledně volebních preferencí si nemyslím, že by nám stagnovaly, nebo klesaly. Pokud je mi známo, tak mírně klesá podpora ANO, od něhož se odklánějí voliči, kteří měli příliš vysoká očekávání. Díky tomu již minimálně tři měsíce máme zhruba stejné preference s ANO.

Rakovnickou nemocnici trápí nedostatek lékařů, a dokonce kvůli tomu došlo k dočasnému uzavření dětského lůžkového a novorozeneckého oddělení, porodnice a skončila i dětská pohotovost. Jsou podle Vás v dohledné době vyhlídky na znovuotevření? Jaké dopady má uzavření na zdravotnictví ve městě?

Máte pravdu v tom, že nedostatek lékařů je v u nás (ale nejen zde) problém. K tomu přistupuje i fakt, že rakovnická nemocnice je privátním subjektem, k jehož ovlivnění má samospráva jen velmi malý dosah. Podařilo se znovuotevřít porodnici a neonatologii, dětské oddělení už zřejmě nemá na otevření šanci. Mrzí mě hlavně, že v Rakovníku není dětská pohotovost alespoň v nějaké míře, takže rodiče musí s dětmi jezdit do Kladna a Prahy. Zejména v zimě je to zdlouhavé a s ohledem na některé zdravotní komplikace to může být i nebezpečné. Snažili jsme se proto společně s odborem zdravotnictví KÚSK zajistit prostory a finance pro dětskou pohotovost s tím, že by ji sloužili terénní pediatři. Podle informací vedoucího odboru zdravotnictví, který s nimi jako orgán mající na starosti síť zařízení v kraji jednal, ovšem lékaři službu odmítají.

Na spolupráci jste se dohodli s hnutím ANO 2011 a také s rakovnickou KSČM. Jaké jste si vytyčili hlavní priority pro letošní rok?

O prioritách jsem se už zmiňoval, jsou zachyceny i v koaliční smlouvě. 

Vedení kraje jedná s představiteli Českých drah o úpravě nádraží nejen v Rakovníku. Máte nějaké aktuální informace, zda a případně kdy by mohlo k rekonstrukci budovy vlakového nádraží dojít?

Záležitost vlakového nádraží je pro nás samozřejmě významná minimálně ze dvou úhlů pohledu. Jednak by mělo být důstojným a pohodlným prostorem pro obyvatele Rakovníka i okolních obcí, kteří ho denně využívají k cestám do zaměstnání, jednak je pro mnohé turisty vstupní branou do města. Postoj Středočeského kraje proto považuji za významný a jeho snahu zajistit opravu ze Státního fondu dopravní infrastruktury kvituji s povděkem. Celá záležitost se ovšem zřejmě zbrzdí tím, že nádraží má být podle mých informací letos převedeno na SŽDC. Dokud nebudou vyjasněné vlastnické vztahy, opravy zřejmě nezačnou.

Vedení města rozhodlo, že se současný plavecký bazén přestaví na menší aquapark za zhruba sto padesát milionů korun bez DPH. Kdy by se mohlo se stavbou začít a z čeho bude stavba financována?

O přestavbě bazénu samozřejmě nerozhodlo vedení města, ale zastupitelstvo. Tlačí nás čas, protože podle statika je stav bazénu takový, že ho dovolí provozovat (pakliže nedojde k nějakým změnám) maximálně do poloviny roku 2016. Z tohoto důvodu letos proběhne veřejná soutěž na zhotovitele projektové dokumentace, projekt a budeme žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení. Financování bude asi tvrdší oříšek, protože podle dosavadních informací zřejmě nepřichází v úvahu podpora z IROP. Chceme proto zkusit některý z dotačních titulů MŠMT. Pakliže bude tato cesta schůdná, na zbytek investice si vezmeme krátkodobý úvěr.

Vedení města Rakovník striktně omezilo diskuzi na jednání zastupitelů. Podle dodatku jednacího řádu mohou zastupitelé vystoupit k projednávanému bodu pouze dvakrát, a to vždy po dobu pěti minut. Jednou pak smí reagovat na dotaz občana. Ten naopak může mluvit nesčetněkrát, ale je omezen. Co Vás k tomuto kroku vedlo?

Opět hovoříme o vedení města, ale jednací řád byl samozřejmě schválen zastupitelstvem města. Důvodem návrhu na změnu byla skutečnost, že se někteří zastupitelé hlásili do diskuze až desetkrát a ne vždy smysluplně. Omezení je jednak zcela v souladu se zákonem, jednak je poměrně běžné i v řadě jiných obcí (jmenujme z těch bližších např. Kladno). Takto postavený jednací řád dává všem zastupitelům šanci srovnat si myšlenky a přednést k projednávanému bodu svůj ucelený názor na ploše pěti minut. Pakliže v rámci diskuze mají potřebu vystoupit a reagovat ještě jednou, opět mohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…