Poslanec Vondrášek: Na listopad 1989 nevzpomínám rád

20.12.2014 11:17

Nevím, zda se pan premiér choval populisticky, dle mého názoru se choval velice podivně, říká Josef Vondrášek (KSČM) v reakci na jednání poslanců o platech. Na druhou stranu při hlasování o zrušení Vojenského újezdu Brdy se podle něj poslanci za ČSSD ukázali jako chytřejší člen koalice. Jak celkově hodnotí Sobotkovu vládu? A proč se KSČM při nedávném schvalování rozpočtu zdržela hlasování? Nejen na to odpovídal naší redakci. Zamyslel se také nad proměnou a vývojem českého stranického systému a prozradil nám, proč je přesvědčen, že ze současné situace bude opět do budoucna těžit KSČM.

Poslanec Vondrášek: Na listopad 1989 nevzpomínám rád
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Rožmitálu pod Třebešínem Ing. Josef Vondrášek (KSČM)

Sobotkova vláda je u moci necelý rok, ale Andrej Babiš má již o koalici pochybnosti. Roztržku vyvolalo jednání o platech zákonodárců, kdy se Sobotka choval podle Babiše absolutně populisticky a podrazil nejen koalici, ale i své poslance a opozici. Co vy na to? Jak zpětně vnímáte spor o navýšení platů a souhlasíte s dojednaným kompromisem?

Myslím si, že pochybnosti o koalici jsou předčasné. Nevím, zda se pan premiér choval populisticky, dle mého názoru se choval velice podivně. Na mnoha místech byla určitě touha po skokovém navýšení platů, proto jsem rád, že byl prosazen velice rozumný návrh předsedy sněmovny Jana Hamáčka. O čem budou média v dalších letech dlouze diskutovat, když bude fungovat velice rozumný koeficient? Jsem rád, že to takto dopadlo (byť i za tento postup jsme někde kritizováni). Stav, kdy si poslanci mají sami stanovit svůj plat, není dobrý. Je to pod jejich úroveň.

Domníváte se, že vláda vydrží celé své funkční období? Kde jako opoziční poslanec vidíte její slabou stránku?

Domnívám se, že koalice a tudíž i vláda má šanci vydržet celé funkční období. V každém partnerství jsou nějaké rozpory, které je nutno promptně řešit. Zajímavý rozkol mezi ČSSD a hnutím ANO byl například při hlasování o zrušení Vojenského újezdu Brdy. Tady se poslanci za ČSSD ukázali jako chytřejší člen koalice.

Ve sněmovně jste členem rozpočtového výboru. Jak hodnotíte rozpočet na příští rok? Připomeňme, že KSČM se na rozdíl od poslanců ODS, TO 09 a Úsvitu, kteří hlasovali proti, při hlasování zdržela. Proč?

Nelze souhlasit s rozpočtem, který zcela neodpovídá prioritám našeho programu. Na druhé straně přimhuřujeme oko nad druhým rozpočtem této vlády. Třetí už musí podstatně lépe odpovídat potřebám našich občanů (sociální oblast, školy, zdravotnictví, investice, památky, sport atd.)

Na čem vy sám aktuálně pracujete?

Já osobně zatím nevzdávám úsilí o zachování Vojenského újezdu Brdy. Nelíbí se mi zákon o výběrovém řízení, o DPH a další. Jako poslanec z oblasti ohrožené zájmy zlatokopů a z toho vyplývajícího možného poškození našeho životního prostředí se soustředím na novelu geologického a horního zákona. K tomu mám samozřejmě úkoly související s členstvím v rozpočtovém výboru.

Jste nejen poslanec, ale také starosta. Nyní máme za sebou komunální volby. Jak byste hodnotil jejich průběh? Je něco, co vás, ať už kladně nebo záporně, překvapilo?

Volby v Rožmitále pod Třemšínem dopadly pro koalici, která je v čele města 16 let, velmi dobře. Velký klad je v tom, že nám naši spoluobčané dali zelenou do pátého volebního období. Záporně mě překvapila menší účast oprávněných voličů, než tomu bylo v minulých volbách. Důvod vidím ve spojení s volbami do Senátu, který lidé nemusí. Možná, že je ve společnosti nálada blbější než blbá. Každopádně tento stav nevěstí nic dobrého.

Zmínili jsme již rozpočet vlády. Ale i vás čeká s koncem roku schvalování rozpočtu. Prozradíte nám, jaký bude? A jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Priorit určitě máme mnohem více, než bude finančních zdrojů. Zavádíme svoz bioodpadů na právě dokončenou kompostárnu, zateplujeme poslední objekty v majetku města, hned na jaře budeme rekonstruovat za pomoci prostředků z ROP pro střední Čechy místní komunikace, s pomocí stejných zdrojů zmodernizujeme házenkářský areál atd. Naším cílem je výstavba rozhledny na památném brdském vrchu Třemšín, vybudování několika sportovišť, výstavba dalších úseků kanalizace, rekonstrukce částí vodovodní sítě a podobně. Tomu také bude odpovídat rozpočet města, který rada města a finanční výbor předloží v lednu k projednání zastupitelstvu města.

Máme 25 let od listopadu 1989. Vy osobně se netajíte tím, že na listopad 1989 nevzpomínáte rád. Proč? Měli jsme se podle vás tehdy lépe?

Na listopad 1989 opravdu nevzpomínám rád. Byl jsem zklamán tím, kam to KSČ a její „pomocníci“ z Národní fronty dotáhli. Určitě jsme se materiálně neměli lépe. To by tak ještě scházelo, abychom se po 25 letech neměli lépe, zvláště když jsme si na stávající úroveň žití „vypůjčili“ už téměř dvě miliardy korun u „dobrých“ známých. Bohužel, i přesto je mnoho lidí, kteří se mají hůř než tehdy.

Někteří politici včetně vás, a také politologové, říkají, že tady skončila polistopadová éra a začala éra nová, kdy voliči hledají nějakou jinou cestu než volbu tradičních politických stran. V čem vidíte příčinu a nedomníváte se, že na tom mají lví podíl samotné strany?

Zjednodušuji strukturu dnešní naší společnosti na milion boháčů na jedné straně a na milion chudáků na straně druhé. Mezi tím se potácí zbývající část společnosti. Kam se poděly pěkné sousedské vztahy, společenské zábavy a soužití? Do deseti let na tom budeme jako Norové - čím dál jeden od druhého je, tím je spokojenější... V takovém marasmu mají velkou šanci různá hnutí. Jedno nedávno spadlo ze scény, druhé (chytřejší) se podílí na současném vládnutí. Zajímavostí je, že vždy stojí v čele velké peníze, vlastnictví části sdělovacích prostředků aj. Říkat, že za to mohou samotné strany? Mohou si za to lidé. Nemají zájem vstupovat do politických stran, podřizovat se jejich pravidlům, hledají rychlejší cestu, jak z toho ven. Hloupostí (některých) stran je to, že pokaždé dané hnutí „vytáhnou“ do rozhodující koalice a tím do vládnutí. V minulém volebním období to nedopadlo dobře, počkáme si, jak ony dvě politické strany vládnoucí koalice dopadnou v tomto období. V současné době již jsou ve vleku a horko těžko se drží zadního nárazníku stále zrychlujícího vozu, ve kterém se veze na vlně vysokých preferencí ono do vlády vynesené hnutí.

Co podle vás nyní musí KSČM udělat, aby se udržela na politické scéně? Přeci jen i ona v komunálních volbách ztratila řadu zastupitelů a v Senátu neobhájila jediný mandát. Jak podle vás přilákat voliče?

Pokud jde o KSČM, věřím, že si ji najde (a už nachází) generace dnešních třicátníků a starších občanů zklamaných současnou situací. S KSČM sympatizuje mnoho mladých lidí. Vše se vyvíjí jakoby v kruhu a přitom ve spirále. Jestliže někdo sází na vymření členské základny a tím na zánik KSČM, bude nemile překvapen, že to tak není. Jsem přesvědčen, že KSČM získá do deseti let hodně členů a ještě více voličů. Přímo jí je „natlačí“ vládnoucí strany a hnutí svojí neschopností řešit odpovídající základní životní potřeby většiny obyvatel.

Neúspěch KSČM v komunálních volbách je statisticky jasný, ve skutečnosti diskutabilní. Tisíce tzv. nezávislých, úspěšně zvolených do zastupitelstev malých obcí, jsou členové KSČM nebo její sympatizanti. Pokud jde o senátní volby, excelovalo nové hnutí. S kandidátem KSČM je to jako s Jágrem, který by nastoupil v naší lize. Všichni se na něho vrhnou a klidně ho po celou sezonu „vynulují“. 

Blíží se čas Vánoc. Prozradíte nám na závěr, jak trávíte svátky vy sám?

Doufám, že Vánoce strávím v klidu, s manželkou, synem a příbuznými. Bude kuba, kapr s bramborovým salátem i manželčina svíčková. Těším se na koncert mistra Svěceného. Pan farář mě tradičně pozval na Českou mši vánoční do kostela ve Starém Rožmitále, kde ji její autor Jakub Jan Ryba složil a poprvé, za účinkování prostých rožmitálských občanů, představil světu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…