Starosta Stříbra: Nyní nemám vyšší politické ambice a chci si udržet svou „nezávislost“

10.04.2016 13:22

Karel Lukeš (Nezávislí) je přesvědčen, že je nezbytné zjednodušit samosprávu. Jak? A proč mu největší vrásky dělají zákony z oblasti sociální politiky? Nejen to zajímalo naši redakci. Prozradil nám také, proč odmítl nabídku kandidovat v krajských volbách a na co nového se mohou v nejbližší době těšit občané Stříbra. A nejen to...

Starosta Stříbra: Nyní nemám vyšší politické ambice a chci si udržet svou „nezávislost“
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Stříbra Karel Lukeš (Nezávislí)

Jak sám přiznáváte, ze soukromého sektoru jste byl zvyklý rozhodnout a začít pracovat. V samosprávě však musíte dodržovat zákony, směrnice a respektovat lhůty, což rozhodování protahuje. Jaké se podle vás nabízí řešení? Jak dosáhnout toho, aby v důsledku snahy zajistit maximální transparentnost nedocházelo k zablokování samosprávy?

Řešením by bylo např. zjednodušení zadání výběrových řízení a zvýšení kompetencí uvolněných členů zastupitelstva (starosta, místostarosta). Ve chvíli, kdy však musejí samosprávy řešit obavy o různé podněty a udání ze strany neúspěšných uchazečů, je to těžké a pochopitelné, že se starostové snaží o maximální obezřetnost. I když tím dochází k prodlužování lhůt a termínů.

Jakou změnu zákona byste nejvíce uvítal a proč?

Starosta má k řešení spoustu oblastí, které by bylo třeba změnit, zjednodušit. Osobně bych uvítal změnu poskytování doplatku na bydlení. Po změně stanoviska MV ČR, kdy již souhlasné stanovisko obce není pro úřad práce závazné, je to třeba řešit a zamezit tomu, aby na těchto nepřizpůsobivých občanech vydělávali tzv. podnikatelé a stát to podporoval. Dále by příjemci podpory a sociálních dávek měli v každém případě odpracovat určitý počet hodin pro město. Věřím, že každé město by služby těchto osob využilo ke svému prospěchu.

V posledních letech stát přenáší na města stále více povinností. Domníváte se, že tomu i adekvátně zvyšuje daňové příjmy?

Rozhodně ne. Je pravda, že na města je přenášeno stále více povinností a agend, která musejí města zařídit. Daňové příjmy ani případný příspěvek na výkon však zdaleka nepokryjí náklady, které město s tou či onou agendou má. Města tak z vlastního rozpočtu hradí vykonávané úkony na úkor svých investic.

V jaké finanční kondici je vlastně radnice?

Město Stříbro je v dobré finanční kondici. V současné době máme např. vysoutěžený úvěr na předfinancovávání dotačních akcí, kde jsme získali velice nízký úrok. Oproti minulosti se nám daří řešit bydlící neplatiče, tak aby dluh vůči městu nenarůstal.  

Jednou z vašich priorit je dostat do Stříbra mladé rodiny, absolventy SŠ a VŠ i nové spoluobčany. Co může město těmto obyvatelům nabídnout?

V tuhle chvíli je ve Stříbře i jeho blízkém okolí dostatek nabídek pracovních příležitostí v různých oborech, nejen pro kvalifikované a vzdělané obyvatele. Pro rodiny s dětmi je zde veškeré zázemí. Počínaje mateřskými školkami, základními školami až po střední školy. V plánu máme také výstavbu nové mateřské školky a modernizaci doučasné. Jedna z našich dvou základních škol prošla v loňském roce kompletním zateplením. Mimoto zde máme pro volnočasové aktivity dětí skvěle fungující základní uměleckou školu, Dům dětí a mládeže, který má širokou nabídku kroužků. V neposlední řadě může město nabídnout i rozsáhlý sportovní areál. Jako pozitivum vnímám i výbornou dostupnost z a do Plzně. 

V jaké fázi je projekt nové výstavby rodinných domů a bytů?

Aktuálně jsme ve fázi, kdy byly uvolněny finanční prostředky na zpracování studie bydlení. Protože začínáme doslova z nuly a na zelené louce, je to běh na delší trať.

Dále je zde projekt na bytový dům v lokalitě bývalých kasáren.

Kromě plánů, které jsou plně v režii města, se zde objevují i aktivity soukromých vlastníků pozemků, kteří by také rádi nabídli pozemky k výstavbě.

Máte představu, o jaký typ bydlení je ze strany občanů největší poptávka?

Nyní převažuje poptávka po bytech, což souvisí se zmíněnými pracovními možnostmi. Nicméně zkušenosti z okolních obcí ukazují, že je třeba mít nachystané i parcely pro výstavbu rodinných domů.

V komunální politice nejste nováčkem. Prozradíte nám na závěr, jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Láká vás krajská či celostátní politika?

V současné době říkám ne. Nabídku na kandidaturu do krajských voleb jsem dostal. S díky jsem odmítl a raději se soustředím na Stříbro. I když přiznávám, že příklady některých měst a obcí ukazují, že tam, kde je starosta například v kraji, tečou dotace více než jinde.

Dalším aspektem je také to, že pokud chce člověk myslet výš, měl by mít zázemí nějaké velké politické strany. Tomu se chci v tuto chvíli také vyhnout a udržet si svou „nezávislost“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…