Starosta Třebíče: Nemyslím si, že by prezident usiloval o předčasné volby

29.06.2013 15:24

Podle starosty Pavla Heřmana (BPP) je pro obce a města důležité, aby hlavně nějaká vláda fungovala a disponovala kompetencemi, především rozpočtovými, jež by ale úřednická vláda neměla. On sám je prvním porevolučním starostou Třebíče. Co považuje za své největší úspěchy a jaké cíle má sdružení Heřman zpátky na radnici? Podle Českého rozhlasu došlo v Třebíči k nepovolenému použití loga UNESCO. Jak se k obvinění staví? Nejen na to dopovídal našim stránkám.

Starosta Třebíče: Nemyslím si, že by prezident usiloval o předčasné volby
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Prezident Zeman se rozhodl poté, co podal Nečas a s ním i celá vláda demisi, jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Jak nejen jeho rozhodnutí, ale celou kauzu, jež pád vlády způsobila, vnímáte vy osobně?

Sleduji situaci, která je velmi nepřehledná. Přiznám se, že jí až tak úplně nerozumím, stejně jako asi velká část veřejnosti. Nemyslím si, že by pan prezident usiloval o předčasné volby. O to se spíše snaží ČSSD. Pro obce a města je především důležité, aby hlavně nějaká vláda fungovala a disponovala kompetencemi, především rozpočtovými. Těmi by případná úřednická vláda vybavena nebyla. Dopad rozpočtového provizoria by pro nás byl velmi špatný, především v oblasti dotací z EU. Pro investice ve městě je zásadní věcí zajištění příjmu dotací státních i evropských.

Byl jste prvním porevolučním starostou Třebíče. A až na malou přestávku jste jím dodnes. Co považujete ve funkci za svůj největší úspěch?

Za největší úspěch považuji jednoznačně zapsání třebíčských památek do seznamu UNESCO. Bazilika svatého Prokopa a Židovská čtvrť se hřbitovem byly prohlášeny za Světové kulturní a přírodní dědictví v roce 2003. V 80. letech jsme se na vlastní pěst s partou dobrovolníků snažili zachránit zpustlý Židovský hřbitov. Po roce 1989 jsme pak mohli opravit, již zcela oficiálně z pozic radnice, zchátralou Židovskou čtvrť, především sítě a povrchy ulic. O zapsání do UNESCO jsme tehdy vůbec nepřemýšleli. Je to věc, která přišla skoro mimoděk. Tím, že se revitalizace podařila, ocitly se naše památky na výsluní světového zájmu. Je to pro celé město velký závazek do budoucna. Dnes bych si k plošné obnově Židovské čtvrti v 90. letech dovolil přirovnat probíhající revitalizaci bývalého továrního areálu Bopo ve čtvrti Borovina. I to je území, které se podaří znovu přivést k novému životu.

Do jaké míry ovlivnilo váš návrat do politiky sdružení Heřman zpátky na radnici, které vzniklo v roce 2006? A jaké jsou nyní cíle sdružení, když už se podařilo vás na radnici dostat?

 „Heřman zpátky na radnici!“ je sdružení, které jsem sám založil. Cílem bylo dělat rozumnou komunální politiku, uvážlivě investovat veřejné peníze a rozvíjet město. Hlavně nezůstat sedět za pecí, ale snažit se, aby se věci v Třebíči hýbaly. V reálu jde samozřejmě o spolupráci v koalici. Koalice je velmi početná a komunikace není vždy jednoduchá. Za celou koalici ale mohu říci, že ve většině témat se nám podařilo najít shodu, a výsledky jsou viditelné.

V minulém roce jste kandidoval v krajských volbách na hejtmana kraje. Ač jste kandidoval za SNK ED, původně jste byl lídrem TOP 09. Proč jste si lídrovství rozmyslel? Souvisí to s politikou TOP 09?

Nekandidoval jsem na hejtmana, nýbrž do krajského zastupitelstva. A zastupitelem jsem se stal. Předvolební jednání byla složitá. Pravda, byl jsem původně lídrem za TOP 09. Chtěl jsem v této straně kandidovat za Starosty a nezávislé, členem TOP 09 jsem nikdy nebyl. Ale na kandidátce jsem poměrně brzo skončil. Odešel jsem víceméně z osobních důvodů, které úplně nesouvisí s politikou a které nechci v médiích rozebírat. Rozhodně to neměl být žádný protest proti politice TOP 09.

V rámci projektu Integrovaného plánu rozvoje města plánuje město zvětšení parkoviště u polikliniky ve Vltavínské ulici. Jaké další projekty plánujete? Co je ve městě potřeba?

V Třebíči je potřeba spousta věcí, ale skoro všechno je otázka peněz. Nápadů na zlepšování stavu a budování města máme celou řadu. Jsem velmi rád, že se nám letos podařilo získat dotaci na přestupní terminál u železničního nádraží. Propojíme tím autobusovou a vlakovou dopravu. Čerstvou informací je i přiznání evropské dotace na revitalizaci veřejných prostranství v bývalém továrním areálu Bopo v Borovině. Připravujeme rekonstrukci Karlova náměstí a řešíme obchvat města. Jsou to všechno investice, které jako pomyslné puzzle zapadají do mozaiky města. Tam, kde dosud jednotlivé díly chybí, je nutné hledat řešení. To je ale proces dlouhodobý, a předáme ho i našim následovníkům. Některé věci dokončíme, ale také jich několik pro budoucí roky rozpracujeme.

Ohrazujete se proti zprávám Českého rozhlasu o nepovoleném použití loga UNESCO v souvislosti s novou naučnou stezkou, kterou město zrealizovalo na svém území. Máte pro své tvrzení nějaké důkazy a budete požadovat od rozhlasu omluvu?

Po rozhlasu nikdo omluvu požadovat nebude, protože to nic neřeší. Jenom si myslím, že by rozhlasoví i jiní zpravodajové měli více dbát na realitu, ověřovat si věci do hloubky a nepouštět nepotvrzené informace. Rozporuplné skutečnosti byly prošetřeny a vyzněly ve prospěch města. Rozhodně nešlo o nepovolené použití loga UNESCO. Neobvyklý způsob použití ještě neznamená, že je špatný. Jedná se o výtvarné vyjádření loga, je to tedy věc vkusu. Něco jiného by bylo záměrné využití ke komerčním účelům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…