Starostka Neratovic: Nesouhlasím se zaváděním jakýchkoli kvót

27.11.2013 14:19

Evropský parlament dal zelenou kvótám pro ženy. A nejen o nich, ale i o zastoupení žen v politice jsme hovořili se starostkou Lenkou Mrzílkovou (BPP). Řeč byla také o problematice hazardu či bezdomovectví a poměrně zevrubně jsme se věnovali i zastavením výroby ve Spolaně Neratovice, jež se drží na nejvyšších příčkách žebříčku znečišťovatelů rakovinotvornými látkami a nás zajímalo i to, jak se snaží skutečnost radnice kompenzovat.

Starostka Neratovic: Nesouhlasím se zaváděním jakýchkoli kvót
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

V rámci předčasných voleb jste neúspěšně kandidovala na 9. místě kandidátky TOP 09 a Starostů jako kandidát bez politické příslušnosti nominovaný hnutím Starostové a nezávislí.  A byť již následující otázka není relevantní, s jakými cíli jste kandidovala?

Moje účast na kandidátce byla vyjádřením podpory tomuto hnutí bez ambicí dosáhnout na poslaneckou pozici. Své místo spatřuji i nadále v komunální politice.

V čem jako žena a starostka vidíte příčinu toho, že žen v politice ubývá, což potvrdily i předčasné volby?

Ve svém okolí znám mnoho žen – starostek, které jsou na komunální úrovni velice úspěšné, nemyslím, že by jejich počet ubýval, spíš naopak. I na naší kandidátce do parlamentních voleb převažovaly na předních pozicích ženy a získaly 3 ze 4 vybojovaných křesel.  

Evropský parlament také před několika dny schválil v prvním čtení směrnici, podle které by mělo v dozorčích radách podniků kotovaných na burze do roku 2020 zasedat 40 % žen. Jak se k zavadění kvót stavíte vy osobně?

Nesouhlasím se zaváděním jakýchkoli kvót a pravidel zvýhodňujících některé skupiny.

Radnici se sice podařilo uspět se svým odvoláváním u krajského úřadu v souvislosti s jeho rozhodnutím o zastavení výroby ve Spolaně Neratovice,  ke kterému mělo kraje dojít již v roce 2014. Podařilo se také stanovit kompromisní termín do poloviny roku 2017, kdy musí Spolana přetransformovat výrobu pomocí amalgámové elektrolýzy. Co to ale pro město nyní znamená? Domníváte se, že se podaří přechod ekonomicky zvládnout a udržet tím i stovky pracovních míst?

Díky kompromisní dohodě všech zúčastněných o oddálení uzavření provozu amalgámové elektrolýzy nedošlo k prudkému nárůstu nezaměstnanosti v našem regionu a Spolana má dostatek času k transformaci výroby spočívající v zavedení nových technologií bez negativních důsledků na zaměstnanost a životní prostředí. Oproti minulosti se také velice zlepšila vzájemná komunikace a informovanost o záměrech společnosti. Dle posledních informací Spolana se změnou výroby již zabývá a k zahájení provozu nového zařízení by mohlo dojít ještě před stanoveným termínem.

Spolana Neratovice se drží na nejvyšších příčkách žebříčku znečišťovatelů rakovinotvornými a mutagenními látkami. Snažíte se tak situaci alespoň v rámci zlepšení kvality ovzduší investovat do nějakých nových technologií?

 Nejsme Spolana, město není masivním producentem těchto látek.

Pro pochybení ve výběrovém řízení měla začít rekonstrukce základní školu v ulici 28. Října na podzim, termín se ale opět oddálil, a to zatím na neurčito. Mohou za to průtahy při vyhodnocování zadávacího řízení. Městu proto hrozí, že ztratí nárok na dotaci, kterou má přislíbenou. Jak se situace aktuálně vyvíjí a především kdo za pochybení může? Bude z něj také vyvozovat nějaké závěry tak, aby se neopakovalo?

Město postupovalo v zadávacím řízení dle platného zákona o veřejných zakázkách a v souladu s tímto zákonem vyřadilo uchazeče, který nedostatečně zdůvodnil nepřiměřeně nízkou nabídkovou cenu. Tento uchazeč se proti rozhodnutí hodnotící komise odvolal. V současné době průběh zakázky přezkoumává Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Pokud se pozastavíme u školství, nedostatek míst v mateřských školách řeší už nějakou dobu většinu měst a obcí v celé České republice. Nejvíce ale problém trápí Středočeský kraj, kde se asi nejvíce projevuje i suburbanizace. Jak byste hodnotila kapacity a naplněnost MŠ ZŠ v Neratovicích?

Počet míst v mateřské škole v Neratovicích umožňuje umístění téměř všech dětí, které dosáhly k začátku školního roku 3 let věku. Nabídka je navíc doplněna o dvě školky provozované soukromými subjekty a nově také o Lesní mateřskou školku Dubínek. Převis poptávky mladších dětí se tak díky přesunu silných ročníků na první stupeň základních škol bude dařit uspokojovat lépe. Základní školy mají i s výhledem do budoucna kapacitu dostatečnou.

Neratovice nemá vyhlášku omezující hazard, ke které se uchyluje stále více obcí. Chystáte nějakou vyhlášku, nebo to zůstane nezměněno?

Město Neratovice řeší provozování výherních automatů dlouhodobě. Nejprve byla na základě jednání s provozovateli těchto zařízení nastavena autoregulační pravidla jako např. omezení světelné reklamy a provozní doby. V letošním roce se město zapojilo do projektu ProGam realizovaného společností CIUR a na základě zpracované studie byla zastupitelstvem schválena vyhláška regulující počet herních zařízení na území města. Díky tomuto opatření již nebudou povolovány nové herny a mělo by dojít k postupnému snížení počtu herních zařízení. Finanční prostředky z jejich provozu jsou příjmem rozpočtu a jako takové jsou v rámci výdajů přerozdělované na podporu aktivit v oblasti sociální, sportu a kultury.

Počet bezdomovců v ČR roste, což potvrzuje i situace v Neratovicích.  Máte ve městě s bezdomovci nějaké závažnější problémy? A jak se je snažíte řešit?

Počet lidí bez domova se pravidelně zvyšuje v letních měsících. Díky dlouhodobé práci sociálních pracovníků našeho úřadu se daří těmto lidem vyřizovat potřebné doklady a sociální dávky a zabezpečovat vhodné ubytování. Několik jedinců však tuto pomoc odmítá a svým chováním, často ovlivněném požíváním alkoholu, způsobují občasné problémy ve smyslu porušování obecně závazných vyhlášek města a jako takové jsou řešeny ve spolupráci s městskou policií. Těmto lidem město poskytuje v období velkých mrazů pokrývky a zajištuje zdarma teplé jídlo.

Jak byste hodnotila ve městě dostupnost sociálního bydlení či naopak tzv. startovacích bytů pro mladé?

Město je vlastníkem 536 bytů, z toho 36 jsou byty se zajištěnou pečovatelskou službou. V současné době evidujeme okolo stovky uchazečů, z nichž ročně je asi 30 uspokojeno. Potřebnost přidělení obecního bytu posuzuje bytová komise a schvaluje rada města podle platných pravidel. Přetrvávajícím problémem jsou neplatiči nájemného a služeb a s tím spojené vymáhání dluhů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…