Starostové vyzývají ČSSD: Ukažte účetnictví!

18.05.2012 17:40

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), úzce spojené s vládní TOP 09, dnes vyzvalo ČSSD, aby zveřejnila své účetnictví. Největší opoziční strana by tím podle STAN vyvrátila spekulace, že v případě kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha nejde o selhání jednotlivce, ale o systém, kterým se veřejné peníze odčerpávají na financování politiky. Zástupci ČSSD dnes novinářům řekli, že mezi financováním ČSSD a Rathovým "problémem" neexistuje souvislost.

Starostové vyzývají ČSSD: Ukažte účetnictví!
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Své účetnictví by podle STAN měly zveřejnit i ostatní politické strany, usnesl se dnes celostátní sněm hnutí. Informace o Rathově případu "vrhají velmi negativní světlo na financování krajů, především prostřednictvím regionálních operačních programů, a ohrožují tak nejen důvěryhodnost České republiky v očích našich partnerů v Evropské unii, ale v důsledku toho i obnovu a rozvoj regionů financovaný z fondů EU", míní podle tiskové zprávy STAN.

Žádný problém nemáme, říká Hašek

Někdejší středočeský hejtman a výrazný sociálnědemokratický účastník sněmovních půtek Rath byl v pondělí zadržen policií údajně těsně po převztetí sedmimilionového úplatku. Policie jej obvinila právě z přijímání úplatku a poslanec, který se vzdal hejtmanského úřadu i členství v ČSSD, je nyní ve vazbě. Poslancem zůstává a hájí se tvrzením, že kauza má politické jádro a stal se obětí policejní léčky.

"Pokud tady existují jakékoliv konkrétní indicie a bude s nimi ČSSD seznámena, my jsme připravbeni okamžitě všechno prověřit," řekl dnes novinářům předseda strany Bohuslav Sobotka. Strana podle něj nemá žádné poznatky o možných souvislostech mezi Rathovou kauzou a stranickou kasou.

Jeho místopředseda Michal Hašek připomněl, že ČSSD standardně předložila audit svého hospodaření, který posuzovalo ministertsvo financí Miroslava Kalouska (TOP 09). "Nebyl tam žádný problém... Máme jasné, transparentní hospodaření strany, které bylo standardním způsobem prověřeno, posouzeno a shledáno bez problémů," dodal Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …