Štěch vystoupil na konferenci ke sto letům Československa. Hovořil o odpovědnosti politiků

25.09.2018 22:53

Vznik Československa před sto lety nebyl samozřejmostí, předcházel mu válečný konflikt a úsilí osobností, které viděly daleko za horizont událostí. Řekl to dnes předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v úvodu mezinárodní konference Československo v proměnách Evropy 20. století, kterou bude horní komora v nadcházejících dnech hostit. Měla by podle Štěcha přispět k tomu, aby se nezapomínalo na hlubší souvislosti a příčiny dějinných událostí.

Štěch vystoupil na konferenci ke sto letům Československa. Hovořil o odpovědnosti politiků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

Štěch poukázal na to, že atmosféra v Evropě před první světovou válkou byla díky pokroku v technice a medicíně poklidná, a připomínala tak atmosféru nynější. „Válka měla nádech něčeho vzdáleného a přežitého,“ řekl. Proto je podle něj odpovědností politiků, aby i v době ekonomické konjunktury budoucnost země utvářeli s obezřetností a neopakovali chyby minulosti.

Slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss připomněl, že Československo se po svém vzniku stalo ostrovem demokracie a humanity a posílilo oba nástupnické státy. Konference je podle diplomata příležitostí upevnit unikátní pouto mezi oběma národy a pěstovat a kultivovat nesamozřejmost vzájemných vynikajících vztahů.

Konference má v nadcházejících dvou dnech porovnat výsledky výzkumu historiků obou zemí a porovnat je s výsledky bádání odborníků z Polska, Maďarska, Rakouska, Francie či Velké Británie. Má mimo jiné popsat, co představoval československý stát od svého vzniku do poklidného rozpadu před čtvrtstoletím a jak jej vnímá generace, která v Československu nežila.

Experti se budou věnovat mimo jiné proměnám politického režimu v Československu, jeho vztahům se sousedními státy i národnostním menšinám a odlišnostem ve vývoji Česka i Slovenska. K tématům přednášek patří také poválečný vývoj regionálních elit vládnoucí komunistické strany nebo normalizační zásahy do kulturního a duchovního života po roce 1968. Konferenci připravila Akademie věd ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…