Štěpán Kotrba v rozhlase přečetl odvážný odhad, o co jde Američanům vůči Rusku

23.05.2016 14:15

Mediální analytik Štěpán Kotrba se v Českém rozhlase zamyslel nad diskusí o jižním křídle NATO. To bylo podle něj naprostou nezbytností pro teoretické poražení Chruščova a následně Brežněva. „Diskuse sílí v souvislosti s úvahami o scénáři porážky Putina stejnou taktikou,“ uvedl.

Štěpán Kotrba v rozhlase přečetl odvážný odhad, o co jde Američanům vůči Rusku
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

„‚Jižní‘ politika NATO sahá až k zakladatelům geopolitiky před 1. světovou válkou: siru Halfordu Mackinderovi, generálmajorovi Karlu Haushoferovi a profesoru Nicholasi Spykmanovi,“ podotýká Kotrba. Mackinder si podle něj vysnil kontinentální pevnost pevninských zemí Heartland – srdce Světového ostrova Eurasie.  

„Podle něj kdo ovládá Heartland, ovládá Světový ostrov, a kdo ovládá Světový ostrov, ovládá svět. Dalo by se dodat, že kdo ovládá Krym, ovládá nejen Černé moře,“ poznamenal dále Kotrba.

Komentář k poslechu ZDE.

Mackinder podle něj považoval východní Evropu za bránu k ovládnutí srdce Eurasie a za oblast bezpečnostního vakua mezi Ruskem a Německem. „Boj o ni byl vyústěním 20 let studené války a následným zadržováním – vazalstvím východu Evropy rozšířením NATO až k hranicím Ruska, “ poznamenal Kotrba. 

„Pro Spojené státy je dle Spykmana nejdůležitější zabránit, aby toto území bylo ovládáno jednou mocností, Ruskem. To je základem protiruské politiky NATO i EU. Rozvoj expedičních sil, dlouhodobý odpor vůči ‚revizionistickým státům, jako je Rusko‘, a asertivita proti Číně je páteří nové Národní vojenské strategie USA z loňského roku,“ dodal Kotrba. Klíčem k zadržení Rusů během studené války bylo dle jeho názoru Turecko. 

„Po porážce Sovětského svazu Řecko dostalo roli sloužit vítězům jako zadržovací bariéra. K zajištění možnosti americké flotily vplout nejen do Černého moře, ale i k Suezu. Tím bylo řecko-osmanské nepřátelství na desítky let ‚zaparkováno‘. Obkličování postupovalo diplomaticky – rozšířením NATO do Bulharska, Rumunska, Gruzie. Arabským jarem, které mělo eliminovat vliv Mubaraka v Egyptě. Sunnitské monarchie byly navázány na ropné zájmy, šíitské země byly ponechány svému osudu. Až doteď,“ uzavřel Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…