Strana zelených odmítá těžbu břidlicových plynů

08.03.2012 14:47

V úterý proběhl v Náchodě protestní happening proti těžbě břidlicových plynů, jehož cílem bylo podpořit místní starosty, kteří vyjádřili jasný nesouhlas s průzkumem a těžbou břidlicových plynů v této oblasti.

Strana zelených odmítá těžbu břidlicových plynů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Liška, předseda Strany zelených

"Jsme velmi znepokojeni faktem, že ministerstvo životního prostředí již vydalo povolení k průzkumu zásob pro možnou těžbu břidlicového plynu na Trutnovsku a v Beskydech, a to vše bez předchozí širší celospolečenské debaty o možných dopadech této těžby na životní prostředí, přestože nese významná rizika“ uvedl k happeningu Ondřej Liška předseda Strany zelených.          

"Tento způsob těžby je v mnoha obhledech obdobný v České republice nechvalně známě těžbě uranu pomocí škodlivých chemikálií, které dodnes zůstávají pod zemí a vytvářejí potenciální rizika pro životní prostředí a zdraví lidí“ dodal Ondřej Mirovský, člen předsednictva Strany zelených.        

"V současné době musí Česká republika aktivně vytvářet podmínky především pro uplatnění obnovitelných zdrojů energie pro výrobu elektřiny a tepla a rozvoj těžby břidlicových plynů je jen pokus o prodlužování závislosti na fosilních palivech“ přidal své stanovisko energetický expert SZ Edvard Sequens.

Doplňme, že už na začátku února britská společnost Cuadrilla Resources a australská BasGas zažádaly Ministerstvo životního prostředí o udělení licence k průzkumu ložisek plynu v horninách. Tento typ ložisek tu zatím nikdo systematicky neprověřoval, takže je možné, že by Česko mohlo mít vlastní zdroje plynu. Snížilo by tak svou závislost na Rusku.

Těžba plynu z břidlice je poměrně nová a rozvíjející se metoda. Stejně jako jiné s sebou ovšem nese určitá úskalí. "Při těžbě plynu z břidlic musíte narušit horninu pomocí speciálních chemikálií a neustále vrtat. Část chemikálií tak může znečistit podzemní zdroje pitné vody," podotkl ekolog Darek Urbaniak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…