Stropnický: Nechceme do vlády, ale můžeme. Nevidím v tom rozpor

01.11.2013 19:47

Martin Stropnický, čerstvě zvolený poslanec sněmovny a člen povolebního vyjednávacího týmu hnutí ANO, tvrdí, že pro jeho politický blok je vstup do vlády „krajní možností“. Sám pro sebe prý nepovažuje ministerské křeslo za celoživotní metu, neboť má s účastí ve vládě osobní zkušenost.

Stropnický: Nechceme do vlády, ale můžeme. Nevidím v tom rozpor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Klíčovým pro jednání o vládě je nicméně podle Martina Stropnického vývoj v sociální demokracii. Ač sám považuje vstup hnutí ANO do vlády za krajní možnost, nevylučuje jej, „pokud to bude nutno, jak řešit povolební pat“. Uvedl to v dnešním pořadu Interview ČT 24 ve vysílání České televize.

Jak připomněla moderátorka pořadu, předseda hnutí Andrej Babiš opakovaně před i po volbách tvrdil, že „nechceme jít do vlády“. Současná vyjednávací pozice hnutí se však jednoznačně posunula. Podle Martina Stropnického v tomto však není rozpor. Navíc s KDU-ČSL se hnutí ANO shodlo na 80% programovém průniku, dodal poslanec Stropnický. Po uzavření dohody s KDU-ČSL prý hodlají jet za voliči, plánují turné po velkých městech, protože „názorů je spousta“ a chtějí je probrat se svými příznivci, vysvětlil.

Ve hře ovšem zůstává i tolerance menšinové vlády ČSSD za součinnosti s KDU-ČSL. Základním požadavkem je „akceptace prioritních devíti zákonů, se zákonem o státní správě na prvém místě“, uvedl Martin Stropnický. Zároveň odmítl intrpretaci podpory menšinové vlády coby „opoziční smlouvu číslo dvě“. „Z voleb vyplývají mandáty, z nich případně účast ve vládě, nic více. Společnost a instituce musí fungovat odborně a plynule dále, bez ohledu na výsledek voleb,“ vysvětlil Martin Stropnický postoj svého hnutí a zároveň rozdíl od tzv. opoziční smlouvy.

Martin Stropnický byl nucen okomentovat i poznámky komunistického poslance Jiřího Dolejše na adresu předsedy hnutí Andreje Babiše. Podle Martina Stropnického si poslanec Dolejš „s programem hnutí ANO neví rady – v ekonomickém směru máme pravicový program, avšak se sociálním rozměrem, který považuje KSČM za své výsostné vody. Neví si s tím rady a tak útočí,“ domnívá se poslanec Stropnický.

Poslanec rovněž připustil, že jednání mezi KDU-ČSL, hnutím ANO a ČSSD se může zadrhnout na církevních restitucích. Podle jeho osobního názoru byly vyhlášeny „v nešťastný okamžik“. Zároveň zopakoval stanovisko hnutí, že odmítá jednat s Michalem Haškem. Sám, dodal, považuje za problematické všechny „Haškovy muže“, ale zároveň odmítl předložit jmenovitý výčet nepřijatelných vyjednavačů ze strany ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …