Styď se, EU! Východ bude živit Západ? Obří plán Merkelové a Macrona: Nový vývoj

26.05.2020 11:56

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron vymysleli plán, jak pomoct státům nejvíce zasaženým koronakrizí. Britský Deník Daily Expresss k Francouzům a Němcům vzkázal, že by se za tenhle plán měli stydět, protože počítá s tím, že chudší státy Unie pomohou bývalé velmoci Francii postavit se zpátky na nohy.

Styď se, EU! Východ bude živit Západ? Obří plán Merkelové a Macrona: Nový vývoj
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová vymysleli plán, jak pomoci členským zemím EU nejvíce zasaženým koronavirem. Oba politici počítají s tím, že by do evropské ekonomiky napumpovali půl bilionu eur. Tyto peníze si půjčí EU jako celek a bude je členským státům distribuovat v podobě dotací. Dotací, u kterých EU určí, do jakých programů by peníze měly směřovat přednostně. Počítá se s tím, že půjdou do sektoru budování 5G sítí a na boj proti globálnímu oteplování.

Podle Macrona jde o převratnou myšlenku a o změnu filosofie ve financování EU. Merkelová prohlásila, že cílem plánu je udržet EU pohromadě a postavit ji znovu na nohy. „Národní stát sám nemá žádnou budoucnost,“ varovala odpůrce plánu Merkelová.

Bývalá litevská prezidentka Dalia Grybauskaite pro britský deník The Guardian poznamenala, že se celá EU svou podobou přibližuje „fiskální unii, což sebou nese hlubší evropskou integraci“. Pode prezidentky, která svůj úřad zastávala v letech 2009 až 2019 je to nevyhnutelné.

List upozorňuje, že v konzervativní CDU/CSU mohl plán Merkelové a Macrona narazit na odpor, ale nestalo se tak. Země bojuje proti pandemii koronaviru, což také znamená, že se členové strany nemohli sejít ve větším počtu, debatovat o plánu a možná ho i kritizovat. V časech pandemie se diskuse vedly jen on-line a pravděpodobně nebyly tak prudké.

Otázkou zůstává, zda plán tak hladce projde debatou všech členských států EU. Země jako Rakousko, Švédsko, Holandsko a Dánsko, které si vysloužily označení 'šetrná čtyřka', už dávají najevo, že se jim plán, tak, jak ho přijali Macron s Merkelovou, nelíbí.

Plán totiž počítá s tím, že si půjčí EU jako celek, takže zadlužení jednotlivých členských zemí formálně nevzroste, což bude vyhovovat především enormě zasažené Itálii i velmi zadlužené Francii. Obě země by měly obdržet z celého balíku nemalý obnost, protože peníze budou rozdělovány podle toho, jak v jednotlivých zemích řádil koronavirus. Itálie, Francie či Španělsko dostanou z tohoto balíku hodně peněz, zatímco země jako Slovensko, Rakousko, Polsko nebo Česko a Dánsko dostanou peněz méně, protože se s pandemií v první vlně vypořádaly lépe.

Tento model není podle českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) férový. „Není fér být penalizován za to, že jsme byli v boji s koronavirem úspěšní,“ uvedl český premiér.  

Britský deník Daily Express zašel v kritice tohoto plánu ještě dál, když konstatoval, že by se za něj EU měla stydět, když nechá chudší východní křídlo EU platit obnovu bohatších západních ekonomik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…