Svět se otočil, komunismus sem přichází ze Západu, obává se ekonom Pikora. Chceme zůstat na Západě, ale...

12.04.2019 7:53

Otec a syn poslední dobou pravidelně opakují, že k nám totalitní manýr dnes míří ze západu a ne z východu, jak tomu bývalo kdysi. Ekonom Vladimír Pikora se na serveru Reflex.cz ke Klausům přidal. Také on má za to, že komunistické manýry dnes přicházejí ze západu. A jak na to přišel? Takto...

Svět se otočil, komunismus sem přichází ze Západu, obává se ekonom Pikora. Chceme zůstat na Západě, ale...
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

V Berlíně se o víkendu demonstrovalo za vyvlastnění bytů z majetku realitních kanceláří. Protestující měli za to, že tento krok může pomoct k vyřešení bytových problémů v hlavním městě. Pikora se domníval, že po komunistických experimentech v satelitech Sovětského svazu nebo v SSSR samotném či na Kubě bylo celému světu jasné, že socialismus představuje cestu do pekel. Jenže na západě se socialismem toho nejhrubšího zrna nemají dost zkušeností.

„Šílené na tom je, že akci podporují i někteří politici berlínské koalice sociální demokracie, Levice a Zelených. O tom, že se nejedná jen o něco okrajového, svědčí i to, že podle některých průzkumů prý iniciativu podporuje až polovina obyvatel Berlína a na náměstí přišlo protestovat 20 tisíc lidí. To není málo na to, jak šílenou myšlenku hlásají,“ varoval Pikora.

Ekonom protestujícím vzkázal, že pláčou na špatném hrobě, pokud tvrdí, že trh nese vinu na růstu nájemného. Podle Pikory může trh za vyšší nájmy asi tolik jako silnice za dopravní nehody. Za vysoké nájmy prý mohou lidé, kteří trh příliš redukují a nenechají působit jeho volnou ruku.

„Levicoví liberálové nechápou, že právě oni a jejich socialistické politiky mohou za to, že ceny bytů rostou,“ vypálil Pikora. „Ptáte se, jak by to mohlo být možné, že za drahé ceny bytů mohou liberálové? Snadno: Protože oni vyslali do centrálních bank stejně tak nezodpovědné, občas dokonce ekonomií nepolíbené (!), zato však liberálně-socialistickou teorií dostatečně políbené centrální bankéře, kteří opustili konzervativní měnovou politiku. Liberálové přišli s tím, že vyzkouší něco nového. A nejenže začali vykupovat z trhů akcie a dluhopisy, ale dokonce i poslali úrokové sazby do záporných hodnot,“ pokračoval.

Záporné úroky lidem říkají, že si do banky vloží 100 korun a z finančního domu se jim po čase vrátí 99 korun. Lidé, kteří mají nějakou tu kačku navíc, ji nenechají v bance, ale raději ji investují. Třeba i do bytů. A čím víc lidí dostane tento nápad, tím výš to postupem času vyžene ceny bytů. Tím se zvyšují i nájmy. A pokud už takovýto byt vyvlastníte, podle zákona to můžete udělat jen za náhradu, takže město či vláda se bude muset kvůli vyvlastňování bytů zadlužit. A zadlužené město či vláda, to jsou vlastně zadlužení obyvatelé daného města či státu.

„Zdá se, že jsme dospěli do bodu, kdy lidem na západě přestal vyhovovat kapitalismus. Mnohým přestala vyhovovat i demokracie. Nechtějí diskutovat. Lidi s jiným názorem chtějí ukřičet a jiný názor rovnou zakázat a dát mu nálepku nějakého společensky nevhodného -ismu,“ napsal Pikora.

To však liberály netrápí. I tak by do Německa a snad časem i k nám dostali komunistické manýry, obává se Pikora. Na závěr svého komentáře volá, že se nechce přiklánět ani na východ, ani na západ, ale chce zůstat ve střední Evropě, která si snad pamatuje, co hrozného komunismus způsobil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…