Světlana Witowská sdělila, jak volila prezidenta a odhalila pravdu o fotkách své osoby. ČT je potřeba, uvedla

30.05.2018 10:50

Moderátorka České televize Světlana Witovská byla hostem pořadu Výzva na portálu Seznamzprávy.cz. Moderátor Jiří Kubík se jí ptal na to, jaký pro ni byl nedávný ostře sledovaný duel prezidentských kandidátů, nebo na to, jak vnímá svobodu médií v Česku. A co si o ČT myslí její kamarádka Alex Mynářová?

Světlana Witowská sdělila, jak volila prezidenta a odhalila pravdu o fotkách své osoby. ČT je potřeba, uvedla
Foto: Repro ČT
Popisek: Světlana Witowská

Rozhovor začal tím, že moderátor Jiří Kubík pogratulovat Světlaně Witowské k zisku ceny Karla Havlíčka Borovského za novinářskou práci. Následně oba vysvětlili, že si během rozhovoru budou tykat, protože se znají již čtvrt století, poprvé se potkali v roce 1994 v redakci Mladé fronty, záhy se ale jejich cesty rozdělily, když Witowská nastoupila do České televize. Připadá si Světlana Witowská jako televizní matadorka? „Připadám, když chodím po tom velíně, tak zjišťuju, že už jsem tam skoro nejstarší,“ odpovídá se smíchem moderátorka.

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

Výhodu to má prý v tom, že některé mechanismy zná lépe, než její mladí kolegové. Přemýšlí ale o tom, do kdy se dá její práce dělat. „Musím se připravit na to, že jednou nastane doba, kdy možná v té televizi zůstanu, budu dělat něco jiného a nebude na mě vidět,“ shrnula Witowská. Po udělení ceny K.H.Borovského se ovšem Česká televize rozhodla, že moderátorka bude uvádět hlavní zpravodajskou relaci Události a také pořad Události komentáře. „Pro diváka je důležité, aby věřil moderátorovi, že ví, o čem mluví. To si myslím, že dokáže člověk, který má něco za sebou,“ říká o práci před čtečkou Světlana Witowská.

Co pro ni znamená udělení ceny K.H.Borovského? „Kolega David Borek se mě ptal, jestli mě neštve, že jsem takovou cenu dostala v tak pozdním věku. A já jsem říkala: lepší pozdě, než nikdy. Neberu to tak, že je to pozdě. Je mi čtyřicet pět let a je to takový vrchol mojí kariéry. Je to prestižní cena a každý laureát té ceny je na ni pyšný. To, co dělám, ale není jen moje práce. Je za mnou tým lidí, ta cena je i pro ně,“ říká Witowská.

Dále se Jiří Kubík vrátil k nedávnému rozhovoru Witowské s komunistickou místopředsedkyní Konečnou, která v rozhovoru zmínila, že KSČM je jedna z „nejdemokratičtějších stran“. Witowská tehdy v reakci neudržela neutrální výraz a začala se usmívat. „Já jsem si při té odpovědi představila, co by na to asi řekla Milada Horáková,“ vysvětlila Witowská. Věta jí připadala absurdní.

Co se týče vedení rozhovorů, Witowská prozradila, že se snaží i nepříjemné otázky klást tak, aby respondenta neodrovnala a pokouší se být milá i v nepříjemných situacích. Moderátor Jiří Kubík pak vzpomněl loňský rozhovor Witowské s Andrejem Babišem ohledně nahrávek, které se objevily na internetu. „Bavilo mě to. Akorát mi připadalo hrozně zvláštní, že nám to vydrželo skoro 26 minut a divák se nedozvěděl jedinou novou informaci,“ vzpomínala Witowská na vyostřený rozhovor s premiérem. Andrej Babiš prý po rozhovoru odcházel ze studia v pohodě, normálně se rozloučil a mezi ním a Witowskou nepanovala žádná zlá krev.

Poté se již Jiří Kubík věnoval lednovému prezidentskému souboji. „Byla jsem náhradník, někdo to musel udělat. Když jsem tu nabídku dostala, tak mě to zaskočilo,“ řekla Witowská k situaci, kdy Václav Moravec odmítl duel Miloše Zemana s Jiřím Drahošem moderovat. Kam Světlana Witowská během prezidentského duelu mířila dotazem na to, zda může Miloš Zeman zaručit, že žádný z jeho sponzorů jej neobdaroval penězi pocházejícími z trestné činnosti? „Chtěla jsem vědět, odkud ty peníze pocházejí. Myslím si, že otázka byla na místě,“ vysvětlila moderátorka a dodala, že pochybnosti o původu peněz byly na místě. „Do té doby nikdo nevěděl, kdo tu kampaň, kterou podle svých slov pan prezident nevedl, platí. A každého novináře samozřejmě napadne, kde se najednou ty peníze vzaly,“ vzpomínala Witowská.

Na otázku, zda byla sama volit, odpověděla Witowská kladně. Volí prý vždy. Jiří Kubík tak připomněl slova Václava Moravce, který k volbám nechodí, aby se nenechal ovlivňovat při své práci. Jak moc tedy moderátorku svazovala její role v televizi? „Vůbec. Ani jeden z nich nebyl můj favorit,“ vysvětlila. Jednoho z nich prý ale nakonec volila.

Po ostře sledovaném duelu Zemana s Drahošem se Světlana Witowská na okamžik stala i soustem pro bulvár, který ji nafotil, jak se vřele loučí s Alexandrou Mynářovou, manželkou hradního kancléře Vratislava Mynáře. Obě ženy pojí pracovní zkušenosti v České televizi. Obě ženy spolu tráví čas například ve fitcentru. „V televizi to všichni vědí. My se s Alex známe dlouho. Neviděly jsme se v době debaty čtrnáct dní. Ona ani nevěděla, že to budu dělat,“ řekla Witowská. Moderátora Kubíka zajímalo, jestli kancléřova žena loudila u kamarádky otázky do debaty. „Vůbec, ona ví, že by to bylo marné. My máme jasně dané hranice,“ odmítla to Witowská. Dodala také, že ačkoli se nadává na to, že je národ rozdělený, tak ona s Mynářovou jsou „dvě kamarádky, každá z jiné skupiny“. Vadí jí, že jí je přátelství s Mynářovou vyčítáno.

O bulvárních snímcích paparazzi, které „nachytaly“ Witowskou s Noskovou hned týden po debatě, si myslí svoje. „Někomu asi vadilo, že to dopadlo dobře… Poprvé po debatě jsme se viděly týden od ní a hned poprvé, co jsme se viděly, nás někdo nachytal. Tam prostě někdo někoho musel poslat. To je hrozně divná náhoda,“ říká. Má prý i teorii, kdo to byl, ale jmenovat nechce.

Jak Světlana Witowská snáší diskuse o budoucnosti České televize, které často rozdmýchávají lidé z prezidentova okolí? Kancléř Vratislav Mynář se nechal v Českém rozhlasu slyšet, že by Česká televize neměla existovat. „My o tom (s Alexandrou Mynářovou) pořád vedeme debaty. My se i hádáme. Prostě dvě ženské, každá má jiný světonázor. To je jako když doma vedu debatu s mým tátou, který má na vše jiný názor. Ale jsme spolu pořád schopné mluvit,“ odpověděla Witowská. Podle ní si Alexandra Mynářová spíše myslí, že by Česká televize měla zůstat, hádky probíhají spíše o tom, co řekl její manžel.

Jiřá Kubík připomněl, že o Českou televizi se v poslední době velmi zajímají i Andrej Babiš a Tomio Okamura. Bojí se Světlana Witowská, že tito politici mohou s Českou televizí něco provést? „Doufám, že nemohou. Doufám, že je tu pořád spousta lidí, i těch vlivných, kteří vědí, že veřejnoprávní televize je potřeba. Jediné, co můžeme dělat my, je dělat svou práci dobře. Třeba i ta prezidentská debata, za kterou nás pochválil i pan prezident, byla jednou z těch věcí, která dokázala, že veřejnoprávní televize má smysl. Že tu musí být někdo, kdo je schopen ty zprávy lidem podat s nadhledem, objektivně, seriózně, nedávat tam vlastní komentář. My se o to snažíme. Doufám, že jsou to jen takové výkřiky, které nikdo nevyslyší,“ věří Witowská.

Občas jim prý někdo nadává, když si zvou například zástupce KSČM. Ti jsou ale právoplatně zvoleni, jak vzápětí podotýká, a mají tak právo být ve veřejnoprávním médiu zastoupeni. Jiří Kubík opět připomněl výroky Václava Moravce, který před několika měsíci prohlásil, že Česká televize je ohrožena a hrozí jí, stejně jako dalším institucím, vybudovaným po roce 1989, že bude zničena. Witowská ovšem tak hrozivý obrázek budoucnosti nesdílí a doufá, že lidé chtějí, aby porevoluční vývoj pokračoval tak, jak byl započat.

Sleduje Světlana Witowská situaci v Českém rozhlasu, jmenovitě konflikt generálního ředitele Reného Zavorala s reportérem Jankem Kroupou, který natočil kritickou reportáž o Andreji Babišovi? „Jankovi držím palce a doufám, že to ustojí, protože to se mi úplně nelíbí. Doufám, že Janek má za sebou spoustu lidí, ustojí to a zůstane tam,“ věří Witowská. Podobný tlak ale v České televizi zatím nepociťuje. „Já jsem se ráda vracela zpátky do České televize, kde jsem zase nabyla pocit svobody,“ dodala během vzpomínek na období, ve kterém pracovala pro komerční televizi Prima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…