Taťka z Paříže, mamka z Berlína... Ivan Langer sledoval Merkelovou s Hollandem a vysmál se jim básničkou

08.10.2015 19:08

K sepsání ironické básničky na adresu německé kancléřky a francouzského prezidenta inspirovala bývalého čelného politika ODS Ivana Langera zpráva o včerejších projevech Angely Merkelové a Françoise Hollanda v Evropském parlamentu.

Taťka z Paříže, mamka z Berlína... Ivan Langer sledoval Merkelovou s Hollandem a vysmál se jim básničkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Ve zprávě, kterou přinesl server Novinky.cz, se píše o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande vyzvali k větší soudržnosti a společnému postupu Evropské unie, která čelí bezprecedentnímu náporu běženců. Evropa podle nich musí zachovat své hodnoty a potřebné lidi přijmout a integrovat. Bude ale muset změnit mechanismy, které už nejsou funkční.

Celý text zmíněné zprávy je ZDE

„Právě dnes potřebujeme více Evropy, více než když dříve. Potřebujeme soudržnost a odvahu, kterou Evropa prokázala vždy, když šlo do tuhého,“ prohlásila Merkelová. Vysvětlila, že pouze společně dokáže Unie migrační krizi čelit a vyřešit ji, stejně jako už podle jejích slov dokázala zvládnout ekonomickou a řeckou krizi i krizi na východní Ukrajině.

Podle Merkelové není možné strkat před největší imigrační vlnou od druhé světové války hlavu do písku. „Pro někoho je lákavé uzavřít se do ulity, ale to není správný přístup, toto není Evropa,“ prohlásila kancléřka a dodala, že takový přístup by byl iluzorní, protože takto problémy jen narostou a vrátí se.

O potřebě jednoty a solidarity je přesvědčen i Hollande. „Potřebujeme více Evropy,“ ohlásil. Unie podle něj „musí upevnit svoje základy“, protože jinak hrozí její rozpad a návrat k národním státům. Připomněl při tom slova svého předchůdce Françoise Mitteranda, který před 26 lety v europarlamentu řekl, že nacionalismus znamená válku.

Slova obou evropských politiků zřejmě Langera opravdu „nadzvedla ze židle“, protože jeho zveršovaná reakce vyznívá poměrně ostře:

Levice či pravice, jsme jedna rodina; koho to zajímá?

Taťka z Paříže, mamka z Berlína, možná naopak; koho to zajímá?

Jedna pravda a jeden národ; koho zajímá, že je to stará doktrína...

Jsme si rovni a jsme si rovnější; to jsou platná pravidla, tak koho to zajímá?

Smlouvy jsou papír a závazky slova; je nová doba, tak koho to zajímá?

Jsou ti, co rozhodují a ti, co poslouchají; to je to, co nás zajímá; to je (staro)nová doktrína!

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …