Teď si dáme prázdniny a pak přitvrdíme, varují studenti bojující za lepší klima

22.06.2019 12:05

Studentské stávky za ochranu klimatu budou v Česku pokračovat v září, o prázdninách zamýšlejí své požadavky diskutovat s odborníky, chtějí totiž na politiky přitvrdit. „Radnice vyhlašují stav klimatické nouze, ale to je jen politická nálepka. To nestačí,“ říká patnáctiletá žákyně Anna Mezgerová s tím, že v září studenti pozvou na stávku také rodiče, píší Lidové noviny.

Teď si dáme prázdniny a pak přitvrdíme, varují studenti bojující za lepší klima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

Čeští studenti se přidali ke středoškolákům po celém světě a chodí také v pátky místo do školy stávkovat. Bojují tak proti klimatickým změnám. Dokonce už i několik radnic totiž vyhlásilo stav klimatické nouze. Chystají se vysazovat stromořadí, zachytávat dešťovou vodu, na akcích chtějí zakázat jednorázové plastové kelímky, pilují strategii proti dopravnímu přetlaku.

Stále je to ale prý málo. „Je to sice hezké, ale protože není nikde přesně definováno, co nálepka ‚klimatická nouze‘ znamená, nemusí to také znamenat vlastně nic. Politici se poplácají po zádech a hotovo,“ přednesla Anna Mezgerová, patnáctiletá žákyně základní školy.

Anketa

Myslíte, že globální oteplování způsobuje člověk?

29%
71%
hlasovalo: 7460 lidí
Studenti se svou dosavadní aktivitou nejsou příliš spokojení. „Myslím, že celorepublikově úspěch nemáme,“ sdělila Vanda Patočková, maturantka z Brna z organizace Fridays for Future. Ve škole se podle svých slov setkala s podporou učitelů, zvláště kantorky biologie. Její stávkující kolegyně – žákyně Mezgerová – prý u pedagogického sboru spíše narazila.

Učitel z Gymnázia Ostrava-Hladnov Martin Vonášek české pobočce organizace Fridays for Future vytkl, že „není oproti těm v cizině dostatečně vyhraněná, nemá jasné požadavky”. Lépe by se jí pak prý s politiky diskutovalo, což studentky připustily. Přes prázdniny se proto chystají společně s vědci dávat požadavky dohromady. Scházet se budou s různými odborníky.

Po prázdninách se uskuteční další stávky. Od 20. do 27. září se chystá protestní týden, během něhož budou studenti z různých zemí stávkovat, ale nabídnou i jiné klimatické akce. „Připojí se také rodiče a pracující,“ uvedla Mezgerová.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) studentské stávky podpořil, přesto se však proti kritickým slovům na adresu českých politiků a vlády ohradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…