Teroristickému Rusku zde pšenka nepokvete. A jsme v tom první na světě, jásají ministři

16.11.2023 18:25

Vláda Petra Fialy ve středu přidala podnik pro správu ruského majetku na sankční seznam. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) tak dojde ke zmrazení asi sedmdesáti ruských nemovitostí. Tyto nemovitosti už byly dříve předmětem státní žaloby na Rusko, které podle české strany nevyužívalo nemovitosti k diplomatickým účelům, a dluží tak státu na nájemném. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil jednání za nezákonné a zvažuje odvetu.

Teroristickému Rusku zde pšenka nepokvete. A jsme v tom první na světě, jásají ministři
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

Lipavský na tiskové konferenci popisoval, že jde o desítky nemovitostí z firmy pro správu ruského majetku. Tyto nemovitosti jsou součástí české žaloby na Rusko z letošního července, kde Česko požaduje zaplacení nájemného, protože se nemovitosti využívaly k jiným než diplomatickým účelům.

„Mluvíme zhruba o sedmdesáti nemovitostech, které jsou drženy v tomto ruském podniku. Jsou to většinou domy, jež jsou v Praze, ve středních Čechách nebo v Karlových Varech. Jde o nemovitosti, které jsou na pozemcích diplomatického servisu. Tedy ty samé nemovitosti, kde probíhá žaloba a soud pro neplacení nájemného,“ uvedl Lipavský pro CNN Prima NEWS.

Zmiňovaná firma je podle něj přímo napojena na Vladimira Putina a jeho administrativu, a proto došlo ke zmrazení jejích majetků v ČR. „Tato firma je přímo kontrolována prezidentskou administrativou Vladimira Putina, který vede válku proti Ukrajině. Podnik vydělává peníze a svým ziskem může případně podporovat ruskou válku proti Ukrajině. Proto jsme přistoupili k preventivnímu opatření a majetek byl zmrazen,“ prohlásil Lipavský.

Ke zmrazení prý nebylo možné přistoupit dříve, protože sankční zákon platí až od začátku roku a od té doby se věc řešila. „Sankční zákon byl přijat prvního ledna tohoto roku. Není to úplně jednoduchá problematika, na které jsme dlouho pracovali. Ve výsledku to bylo také politické rozhodnutí celé vládní koalice,“ pokračoval Lipavský.

Rozhodnutí ocenili i další členové vlády. Třeba podle Mariana Jurečky je to jasný signál, že dokud se Rusko bude chovat jako teroristický stát, zde mu pšenka nepokvete.

 

Rusko musí pocítit a pochopit, že útoky na civilisty a okupace cizí země nezůstanou bez odezvy,“ souhlasi Vít Rakušan.

 

 

Premiér Petr Fiala dodal, že Česko hodlá k podobnému kroku nabádat i další. „Na evropské půdě budeme prosazovat, aby podobné kroky udělaly i ostatní státy,“ avizoval.

Slova mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova o nezákonnosti českého postupu a rázné ruské odpovědi jsou podle Lipavského jen mediální výroky. „Udělali jsme krok, který je plně v souladu s českým právem. Česká republika proti nikomu nevede útočnou válku, takže nevím, s jakým zdůvodněním by ruská strana měla činit podobné kroky,“ uvedl Lipavský s tím, že Česko v Rusku navíc žádné výrazné majetky nemá.

„Pokud by Rusové český majetek zmrazili, není to závažný problém. Zasažen by mohl být jen ten drobný. Není to rozhodně nic, co by nás mělo znervózňovat,“ řekl s tím, že Česká republika jde podle něj v tomto směru příkladem.

„Budeme nyní v Evropské unii navrhovat, aby tato entita byla zalistována pro celou sedmadvacítku. Víme, že ruské majetky jsou i v jiných členských státech. Uvidíme, jak se k tomu ostatní země postaví. Bylo správné rozhodnutí tento krok udělat jako první v Česku. Rusko tady má jedny z nejrozsáhlejších majetků v rámci Evropské unie. V jiných zemích toho tolik nemají,“ dodal ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A možná vám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 16.11.2023 20:02:25
ministři Putin ukáže raketu, kterou kvůli vám nemohl vyrobit. Jen doufejte, že to nebude moc zblízka! Počítám, že Rusko dříve nebo později bude náš tak ohromný stát žalovat. Doufám, že Vy Lipavský spolu se zbytkem vlády ty následky uhradíte ze svého! Proč musíme být první v takovéto kravině? Proč nejsme první třeba v oblibě premiéra, v růstu ekonomiky, v snižování inflace, v mírových plánech atd.? Jak rád bych byl pyšný na svoji zem, vládu a dosažené výsledky!! Ale místo toho se stydím za prezidenta, premiéra, vládu, politiky a jejich práci!

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…