To bychom jich vylovili méně, to nepodepíšeme, plivli neziskovkáři do obličeje vládě Itálie. A víte, jaký podíl mají přesně na migraci?

01.08.2017 8:23

Nevládní neziskové organizace odmítly podepsat s italskou vládou dohodu, která by upravovala jejich činnost ve Středozemním moři. Podle neziskovek by souhlas s navrhovanými opatřeními způsobil humanitární katastrofu.

To bychom jich vylovili méně, to nepodepíšeme, plivli neziskovkáři do obličeje vládě Itálie. A víte, jaký podíl mají přesně na migraci?
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Italská vláda dlouhé týdny avizuje, že země již není schopna přijímat další uprchlíky, které neziskové organizace v podstatě denně přivážejí do italských přístavů. Neziskovky jsou terčem kritiky zejména proto, že byť zachrání tonoucí se uprchlíky jen několik kilometrů od libyjských břehů, stejně je převezou do stovky kilometrů vzdálené Itálie. Nejenom z Itálie se potom ozývají hlasy, podle kterých neziskovky účelově spolupracují s pašeráky lidí.

Podobná obvinění neziskové organizace odmítají a trvají si na tom, že jediným jejich cílem je zachraňovat lidské životy. Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) přitom ve svém prohlášení k odmítnutí dohody s italskou vládou konstatuje, že lodě neziskovek dovezly za letošního půl roku 35 % ze všech migrantů, což konkrétně v případě MSF činí asi 16 000 lidí. V další části prohlášení MSF vysvětluje hlavní důvody, které organizaci vedou k nepodepsání dohody.

„Pokud bychom souhlasili s některými body navrhovaného kodexu, došlo by ke snížení efektivity a kapacity našich současných záchranných operací a ve finále také k děsivým humanitárním důsledkům,“ píše se v prohlášení, kde mocná humanitární organizace konkrétně také odmítá přítomnost ozbrojených policistů na palubě svých lodí a závazek poskytovat o migrantech příslušné informace úřadům. „Takový krok by vedl k porušení humanitárních zásad nezávislosti a nestrannosti.“

Dohodu ovšem odmítají podepsat i další neziskové organizace, které operují ve Středozemním moři. Mezi jinými také španělská Proactiva Open Arms či německá Sea Watch. Obě společně s dalšími argumentují podobně jako Lékaři bez hranic. Souhlas s návrhy italské vlády by podle jejich mínění znamenal zvýšení počtu obětí. „Jenom za dosavadních sedm měsíců zahynulo ve Středozemním moři více než 2000 lidí. Proto je třeba záchranné kapacity ještě navýšit, a nikoli snížit, jak navrhuje italská vláda,“ uvádí dle serveru Local organizace Sea Watch.

Jednání nicméně budou i nadále pokračovat, protože italská vláda se snaží dosáhnout dohody stůj co stůj. „Dohoda musí vstoupit v platnost co možná nejdříve. Je o zásadní krok, jak posílit bezpečnost naší země. Více než čtyřicet procent zachráněných migrantů ve Středozemním moři přijíždí k italským břehům na palubě lodí nevládních neziskových lodí,“ argumentuje italský ministr vnitra Marco Minniti s tím, že za letošní rok se přes moře do Itálie dostalo téměř 100 000 migrantů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…