Topka se ujímá moci nad Prahou. Už úřaduje v městských firmách

23.06.2013 8:48

Vladimír Kaláb se na serveru Lidovky.cz zamýšlí nad tím, kdo vlastně řídí Prahu. K tradičním hráčům z řad ODS a ČSSD po posledních volbách nově přibyla také TOP 09, nové tváře však podle všeho nepřinesly příliš velkou změnu. V pozadí totiž stojí stále stejní hráči a městské podniky neřídí odborníci. Politici stačí.

Topka se ujímá moci nad Prahou. Už úřaduje v městských firmách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

„Například v dozorčí radě Pražských služeb zůstal Jiří Vávra (TOP 09), který působí ve třech svých firmách. Jeho vydavatelství a nakladatelství Boremi Invest s desetimilionovým obratem skončilo dva roky za sebou ve třímilionové ztrátě a podle výpisů z obchodního rejstříku je zatíženo dluhy po lhůtě splatnosti ve výši 7,3 milionu korun. Vávra je podle některých zdrojů známým pražského kmotra Tomáše Hrdličky,“ poznamenává autor.

Stále jde o peníze

Tomáš Hrdlička (ODS) bývá společně s Ivo Rittigem a Romanem Janouškem označován za kmotra. Spolu s TOP 09 se pak do dozorčích rad vrátí také politici ČSSD jako Miroslav Poche nebo Petr Hulínský, které z pozic odstranil dnes již bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Členy ODS z dozorčích rad, např. Davida Vodrážku, zase odstranila TOP 09, poté co převzala moc v hlavním městě.

Kaláb připomíná, že Petr Hulínský působil od roku 2003 v představenstvech a dozorčích radách Pražské teplárenské, Dopravního podniku, Pražské energetiky i její dceřiné společnosti PRE distribuce. Sám přitom ve vyjádření pro Hospodářské noviny přiznal, že v roce 2010 obdržel 1,1 milionu korun za práci pro Pražskou energetiku a.s.

A zdá se, že o peníze půjde i nově spolupracujícím TOP 09 a ČSSD. Na stole je odkoupení podílu v Pražské plynárenské od firmy E. ON. TOP 09 by podle všeho ráda provedla prodej co nejrychleji, opoziční ODS varuje, že je třeba počkat na stanovení ceny na základě odborných posudků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…