Tragédie. Lidi jsou strašně naštvaní. Dosud nejtvrdší vyjádření ke kauze H-System, poměrně podstatné

26.07.2018 14:01

Komentátor Bohumil Pečinka se nekompromisně vyjádřil ke kauze H-System. Soudce, který rozhodl, že se klienti musí do třiceti dnů vystěhovat z domů, kde žili mnoho let, si podle Pečinky vybral to absolutně nejhorší řešení ze všech dostupných.

Tragédie. Lidi jsou strašně naštvaní. Dosud nejtvrdší vyjádření ke kauze H-System, poměrně podstatné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Nejvyšší soud se postavil na stranu konkurzního správce Josefa Monsporta a nařídil někdejším klientům H-Systemu, že se musí vystěhovat z domů, které si zaplatili a pak si je museli svépomocí dostavět. Dnes už jsou často v důchodovém věku a nemají na to, aby si pořídili bydlení nové, takže je teoreticky možné i to, že se z nich stanou bezdomovci. Podle Pečinky soud přijal jedno z možných řešení, ale fakticky si vybral řešení nejhorší.

Anketa

Je Česká republika právní stát?

4%
96%
hlasovalo: 8844 lidí

„Je to tragédie. Soudce našel nejhorší z nejlepších variant. Za posledních 15 let jsem se nesetkal s žádným rozsudkem soudu nebo justičním verdiktem, o kterém by se tolik mluvilo mezi lidmi, a který by obyčejní lidé na všech úrovních tolik kritizovali,“ prohlásil Pečinka. Jeho slova přinesl Český rozhlas.

Rozsudek je podle komentátora legální, ale schází mu legitimita. Pečinka si to myslí i s vědomím toho, že se týká jen části bývalých klientů H-Systému – asi 60 lidí. Jiní klienti se  konkurzním správcem domluvili a teď jim nehrozí nebezpečí vystěhování. Vystěhování v minulosti nehrozilo ani zmíněným šedesáti lidem, protože soudy nižší instance rozhodovaly v jejich prospěch.

„Správce konkurzní podstaty dnes říká, že zákon je zákon. Chce snad ale říct, že soudy nižší instance měly nějaké nekalé pohnutky, když rozhodly ve prospěch rodin? Rozsudek nemá legitimitu a lidé cítí, že je nespravedlivý, vidí v něm hodně alibismu,“ pokračoval Pečinka.

Celá věc může podle Pečinky dopadnout dobře, když např. občané uspořádají sbírku pro oněch šest desítek klientů, ale může to dopadnout také špatně, když někdo zákony špatně vyloží. Jako to dělali komunisté se zákonem na ochranu republiky. Ten měl původně chránit Československo před terorismem. Komunisté z něj udělali bič na své skutečné či domnělé odpůrce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…