Tři muži při obchodech s fotovoltaickými panely podvedli stát o 175 milionů

15.12.2013 21:40

Trojice mužů z Česka a Slovenska podle jihočeské policie podvedla při obchodech s fotovoltaickými panely stát na daních o 175 milionů korun. Muži prý pobírali DPH na fiktivní nebo nepravdivé faktury a nyní jim hrozí až desetiletý trest vězení. Dva z této trojice už podle kriminalistů loni při obchodech s falešnými solárními panely získali podvodem 121 milionů korun.

Tři muži při obchodech s fotovoltaickými panely podvedli stát o 175 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

ČTK to řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Podle něj jde o nejzávažnější daňový únik za posledních 20 let, který jihočeští kriminalisté řešili. Pětačtyřicetiletý podnikatel ze Slovenska, o tři roky mladší muž z Brna a čtyřiačtyřicetiletý podnikatel z Prahy podali za společnost, která svou obchodní činnost vyvíjela v jižních Čecháh, v roce 2010 nepravdivé daňové přiznání.

"Uplatňovali výdaje v podobě plateb za služby, ke kterým vůbec nedošlo, nebo předstírali přijetí zcela smyšlených faktur," řekl Matzner. Jeden z trojice je stíhaný na útěku. Podle policistů se pravděpodobně skrývá v zahraničí.

Dvaačtyřicetiletý muž z Brna a o dva roky starší podnikatel z Prahy už v minulosti způsobili při obchodech s fotovoltaickými panely škodu za 121 milionů korun. Podle policie tehdy nakupovali v cizině méně kvalitní solární panely a v Česku je pak vydávali za značkové a kvalitní výrobky. Poškodili tím minimálně 22 firem. Dvojice tehdy navíc zadlužila společnost, která s pohledávkami 180 milionů korun skončila v insolvenčním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …