Trump napsal Zemanovi: Je mi to líto

29.08.2017 19:55

Spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana na počátku roku 2017 naznačovali, že se česká hlava státu vydá na oficiální návštěvu Bílého domu. Zatím však k návštěvě nedošlo. Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi je prý líto, že se návštěvu nepodařilo uskutečnit na jaře.

Trump napsal Zemanovi: Je mi to líto
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Když se v roce 2016 blížily americké prezidentské volby, český prezident Miloš Zeman jako jediný otevřeně podpořil pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa. Ostatní politici se buď drželi stranou, nebo podporovali demokratku Hillary Clintonovou. Za jasnou podporu Trump po vítězství Zemanovi přislíbil že ho pozve na návštěvu do Bílého domu. Naposledy byl v Bílém domě na prezidentské návštěvě ještě Václav Havel. Zeman tak měl být po mnoha letech teprve druhým českým prezidentem, který se do Bílého domu podívá na oficiální návštěvu.

Bylo naplánováno, že ke schůzce obou prezidentů dojde v dubnu tohoto roku. Jenže duben přišel a odešel a žádná návštěva se nekonala. Některá česká média spekulovala, proč k návštěvě nedošlo. Jedno z možných vysvětlení je, že program 45. prezidenta USA Trumpa je přeplněn a na Miloše Zemana si zkrátka nedokázal najít čas. Prezident Zeman navíc po čase prozradil, že se mu Trump omluvil za to, že k návštěvě nedošlo. Hrad však nechtěl Trumpův dopis určený Zemanovi zveřejňovat s odůvodněním, že jde o soukromou korespondenci.

Teď se ale situace změnila. Zeman svolil a část dopisu se mohla dostat na veřejnost. Pár slov z dopisu zveřejnil server Blesk.cz. „Je mi líto, že jsme se nemohli setkat v dubnu, kdy jste plánoval cestu do Spojených států,“ napsal americký prezident do Prahy.

Celý článek naleznete zde.

Dopis však nebyl zveřejněn celý. Podle šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka není něco takového v diplomatických kruzích zvykem. Jindrákův předchůdce ve funkci a dnešní velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček před kamerami České televize prozradil, že Trumpův program je opravdu velmi nabitý a je otázka, zda se ještě během podzimu podaří najít čas na schůzku obou hlav států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …