Tusk jednal s Obamou. EU a Spojené státy prý musí mluvit jedním hlasem

10.03.2015 13:01

Bývalý polský premiér a v současnosti prezident Evropské komise Donald Tusk se včera ve Washingtonu setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou. Hlavním tématem schůzky obou politiků byl dle informací severu TheNews.pl konflikt na Ukrajině a hrozba islámského terorismu.

Tusk jednal s Obamou. EU a Spojené státy prý musí mluvit jedním hlasem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Evropská unie a Spojené státy musí zůstat jednotné. Jedině v takovém případě jsme schopni zastavit agresivní zahraniční politiku Ruska proti jeho sousedům,“ prohlásil Tusk. Obama hovořil o nutnosti mluvit jedním hlasem v souvislosti se sankcemi proti Rusku. „Rovněž považuji za důležité, abychom dali veřejně najevo, že sdílíme společné principy v otázkách suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, kterou Rusko narušuje,“ dodal americký prezident.

Tusk se nechal při setkání s Obamou rovněž slyšet, že za neméně důležitá společná témata považuje rovněž hrozbu islámského terorismu a jednání o Transatlantické spolupráci (TTIP). „Jsou to samozřejmě tři zcela odlišná témata, ale mají jednoho společného jmenovatele. Za něj považuji na začátku již jednou zmíněnou jednotu EU a USA. Více než kdy jindy je zapotřebí, abychom veřejně deklarovali, že postupujeme v naprosté shodě,“ poznamenal Tusk.

celý text v angličtině je ZDE

Bývalý polský premiér také mluvil o snaze nepřátel rozdělit EU a USA. „V současné chvíli čelíme urputné snaze našich nepřátel, kteří chtějí naši jednotu zničit. Projevuje se to uvnitř Evropské unie, stejně jako ve Spojených státech. O to víc bychom se měli snažit dokázat jim, že se jim to nepodaří a my jsme společně schopni terorismus porazit. Musíme zastavit vlnu terorismu v Africe. Především se to týká Libye. Nesmíme připustit, aby se suverénní stát ležící tak blízko Evropy propadl do anarchie,“ upozornil Tusk.

Za důležitou považuje prezident Evropské komise také spolupráci mezi Spojenými státy a EU v oblasti ekonomie a volného obchodu. „Na tom, kde budeme zítra, záleží to, kde se nacházíme dnes. Právě teď je nejvyšší čas začít jednat. V duchu sebevědomé víry sama v sebe a našeho klíčového partnera. Vy Američané k vyjádření těchto záležitostí používáte frázi „společně jsme silní, rozděleni na dvě části jsme odsouzeni k porážce. Jsem přesvědčen, že tato věta je do posledního písmene velmi pravdivá,“ řekl Tusk.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…