ÚOHS se nedaří vybírat nejvyšší z pokut, které uděluje

24.11.2013 14:30

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozděluje obří pokuty. Ty ale mnohdy nepřibydou do státní pokladny, ale naopak ji ještě ochudí. Často totiž soudy nařídí pokutu coby neoprávněnou vrátit penalizovanému – a to i s úroky.

ÚOHS se nedaří vybírat nejvyšší z pokut, které uděluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Deset největších pokut v dějinách úřadu činí v souhrnu úctyhodnou částku více něž tři miliardy korun. Soudně totiž byly potvrzeny pouze tři z nich v celkové výši čtyř set desíti milionů korun. Řádově vyšší zbytek pokut naopak soudy odmítly.

Například soud zamítl pokutu 979 milionů korun šestnácti plynařským společnostem, jež se měly mezi sebou domluvit na vítězi veřejné zakázky. U podezření z kartelové dohody stavebních spořitelen zase ÚOHS penalizaci snižoval z téměř půl miliardy korun v roce 2004 přes 201 milionů korun o rok později až k 55 milionům. Nakonec však soud zamítl i tuto pokutu, oproti té původní o jeden řád sníženou. Informoval o tom internetový deník iHNed.

Podobných případů je mezi desítkou největších udělených pokut pět, ve dvou dalších případech probíhají soudní řízení. 

„Zásadním problémem při soudním přezkumu rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je zejména doba, která uplyne mezi vydáním rozhodnutí a rozsudkem soudu. Mnohdy se jedná o řadu let a soudy mezitím rozhodují již podle zcela jiných - výrazně vyšších - standardů, než které platily v době vydání rozhodnutí," říká mluvčí ÚOHS Martin Švanda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…