ÚOHS začal zkoumat změnu vlastníka ostravských OKK Koksoven

04.10.2013 12:28

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat změnu vlastníka ostravských OKK Koksoven. Zahájil správní řízení. Dnes to oznámil na svém webu. Rozhodnout o povolení spojení by měl do měsíce, případně může lhůtu zvýšit na pětiměsíční.

ÚOHS začal zkoumat změnu vlastníka ostravských OKK Koksoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ostravské OKK Koksovny, které patří těžařské firmě NWR, koupí za 95 milionů eur (zhruba 2,44 miliardy korun) skupina Metalimex. NWR prodejem reaguje na měnící se tržní podmínky. NWR se také chystá uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, protože ho výhledově nepovažuje za konkurenceschopný.

ÚOHS se bude zabývat zejména oblastí dodávek koksovatelného uhlí a výroby a dodávek koksu. NWR předpokládá, že prodej bude dokončen do 13. prosince 2013.

NWR již 17. září oznámila, že hodlá ke konci roku 2014 uzavřít důl Paskov

OKK tvoří v rámci skupiny NWR samostatný segment, má nezávislé vedení, v koksovnách nyní pracuje 732 zaměstnanců. V současné době provozuje jediné zařízení v Ostravě - Koksovnu Svoboda. Koksovna provozuje čtyři koksárenské baterie.

Metalimex a její mateřská společnost MTX CZ jsou česká společnost obchodující s hliníkovými plechy, mědí, ocelí, železnou rudou, uhlím a dalšími komoditami ve střední Evropě.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

NWR již 17. září oznámila, že hodlá ke konci roku 2014 uzavřít důl Paskov, kde pracuje asi 3000 lidí. Náklady na těžbu uhlí v dole převyšují tržní ceny suroviny. K delšímu provozování dolu je společnost ochotná pouze v případě, že se stát nebo kraj bude na takzvané sociální těžbě finančně podílet. Roční provozní ztráta Paskova je podle NWR 1,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …