Ubytujte uprchlíky! žádá vláda občany

20.08.2015 7:12

Rakouské ministerstvo vnitra si neví rady s uprchlíky. V emotivním otevřeném dopise zaměstnanci žádají Rakušany o pomoc. Jde především o ubytování běženců. Zprávu přinesl server Hlavnespravy.sk.

Ubytujte uprchlíky! žádá vláda občany
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Poté, co organizace Amnesty International zkritizovala podmínky pro běžence, především v oblasti ubytování, a označila je za „nelidské zacházení“, sepsalo ministerstvo vnitra žádost o pomoc. Chtějí po svých lidech, aby se podíleli na ubytování pro migranty a aby „dodali politikům potřebnou odvahu“.

„My, zaměstnanci ministerstva vnitra, se tímto listem obracíme na vás s problémem při hledání ubytování pro lidi na útěku, protože kompetence našeho spolkového státu dosahují své meze,“ píše se v dopise.

Původní text ZDE.

Důvodem této žádosti má být i navýšení počtu uprchlíků v zemi, kteří žádají o azyl, a to téměř o dvojnásobek. Do Rakouska podle listu dorazí 1600 běženců za týden. „Podle současného zákona je vláda odpovědná za ubytování pouze v prvních dnech, pak odpovědnost převezmou jednotlivé spolkové země – podobně jako v Německu. Z 1600 lidí týdně je spolkovými zeměmi přijímaných přibližně 600. Zbývajících 1000 proto musí být pod dohledem ministerstva vnitra samotného. Ministr vnitra už zhruba před rokem varoval před nedostatkem ubytovacích prostor pro uprchlíky. Bez ohledu na jakýkoli zákon se snažíme my, zaměstnanci ministerstva vnitra, zorganizovat ubytování pro tyto lidi,“ píše se v dopisu.

Následně vyzývají k tomu, aby všichni drželi pospolu. „Apelujeme proto důrazně na vedoucí síly v naší zemi, aby vytvořily prostředí, ve kterém je možné vést vážný a věcný dialog a žádáme všechny Rakušany, aby se aktivně podíleli na hledání ubytování. Dodejte svým místním politikem potřebnou odvahu. Potřebujeme držet spolu a spojit naše síly. V příštích několika měsících – zejména před zimou – je třeba udělat vše proto, aby se zabránilo bezdomovectví,“ uzavřeli dopis pracovníci ministerstva vnitra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…