Ukrajina: Našli jsme další ruskou mučírnu

04.01.2023 9:14

Ukrajinské ozbrojené síly po Silvestru oznámily, že ve městě Makijivka vyřadily z boje stovky ruských vojáků. Ti mají být buď mrtví nebo zranění. Rusové krátce po útoku na kasárna branců raketami HIMARS přiznali smrt 63 vojáků. Teď ruské ministerstvo obrany počet mrtvých navýšilo. Ale Ukrajina tvrdí, že podobných úderů má na kontě víc. Mimo jiné v Chersonské oblasti, kde úřady prý odhalily další ruskou mučírnu. A ukrajinská právnička tvrdí, že Rusové dělají z dětí, které z Ukrajiny unesli, vojáky.

Ukrajina: Našli jsme další ruskou mučírnu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Na přechodu mezi Silvestrem a Novým rokem Ukrajinci zasáhli raketami HIMARS objekt v okupované Makijivce. Krátce po útoku ukrajinské úřady oznámily, že po útoku zemřely stovky vojáků a další stovky vojáků byly zraněny. Až 700 mužů tak mělo být vyřazeno z boje. Rusové krátce po útoku přiznali 63 mrtvých.

BBC připomínala, že je to věc takřka nevídaná, protože Ruská federace od počátku své agrese proti Ukrajině tají ztráty techniky a především ztráty lidské síly.

Teď ale Rusové nejenže přiznali ztráty, ale podle americké zpravodajské stanice CNN je po Novém roce ještě navýšili. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku zemřelo 89 okupantů, včetně zástupce velitele pluku podplukovníka Bachurina.

CNN anglicky mluvícím čtenářům oznámila, že válečný bloger Semjon Pegov, který před několika týdny obdržel ocenění od prezidenta Vladimira Putina, tyto oficiální zprávy ruského ministerstva obrany zpochybnil.

„Navzdory oficiálnímu prohlášení ministerstva obrany přesný počet obětí stále není znám,“ uvedl Pegov ve videu zveřejněném v úterý.

Satelitní snímky společnosti Planet Labs, které CNN publikovala, ukazují místo před útokem v Makijivce a po něm. Zasažená budova je zdemolována prakticky do základů.

BBC upozornila, že ruská strana obviňuje ze selhání v Makijivce samotné brance. Ti údajně používali své mobilní telefony v místech, kde je používat neměli. Případ se prý vyšetřuje, ale „již je zřejmé,“ že hlavní příčinou útoku byla přítomnost a „masové používání“ mobilních telefonů vojáky v dosahu ukrajinských zbraní, přestože je to zakázáno, uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Tento faktor umožnil nepříteli lokalizovat a určit souřadnice umístění vojenského personálu pro raketový úder.“

Pokud budou po vyšetřování odhaleni žijící viníci, budou podle ministerstva postaveny před soud. Údajně byla také přijata opatření, aby se podobným případům dařilo předcházet.

Pavel Gubarev, bývalý vedoucí představitel ruského zastupitelského úřadu v Doněcku, uvedl, že rozhodnutí ubytovat velký počet vojáků v jedné budově bylo „zločinnou nedbalostí“.

„Pokud za to nebude nikdo potrestán, bude to jen horší," varoval.

Prezident Putin podle BBC v úterý podepsal dekret, podle něhož bude rodinám vojáků Národní gardy zabitých při výkonu služby vyplaceno 5 milionů rublů, což je v přepočtu asi 1 milion a 552 tisíc korun k tomu.

Ukrajinská armáda však oznámila, že úderem na okupovanou Makijivku to nekončí. V úterý údajně došlo k dalšímu úderu namířeném na stovky ruských vojáků.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že při silvestrovském zásahu poblíž města Čulakivka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny bylo zabito nebo zraněno přibližně 500 ruských vojáků.

„Nepřítel utrpěl další ztráty. Bylo potvrzeno, že 31. prosince ukrajinské obranné síly zasáhly opěrný bod nepřátelských vojsk a techniky u Čulakivky v Chersonské oblasti. Kolem 500 nepřátelských vojáků bylo zraněno a zabito,“ uvedl generální štáb.

Armáda tak plní to, co v jednom ze svých projevů ke spoluobčanům přislíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Ten řekl, že Ukrajina Rusům maximálně ztíží další údajně se blížící ruskou mobilizaci i vedení války jako takové.

CNN však upozornila, že ruská strana se k tomuto případu nijak nevyjádřila a americká zpravodajská stanice informace ukrajinské armády o ruských ztrátách nemohla nezávisle ověřit.

Ukrajinská armáda sdílela také video, které má údajně ukazovat zničení ruského muničního skladu ve Svatove v Luhanské oblasti. Serhij Hajdaj, ukrajinský náčelník vojenské správy Luhanské oblasti, v pondělí na Telegramu uvedl, že ruské síly přivážely munici do obsazeného Svatového po dobu dvou týdnů.

„Ozbrojené síly Ukrajiny sledovaly, zaznamenávaly počet vozidel Ural, která přijela na základnu ... a čekaly ... až 'BUM' - a už tam není žádný nepřátelský sklad," napsal Hajdaj. Nezaznělo však, který den ke zničení skladu mělo dojít.

Podle náčelníka vojenské správy Chersonské oblasti Jaroslava Januševiče ruské síly v pondělí 79krát ostřelovaly části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a zabily dva lidi.

Ukrajinská strana také oznámila, že odhalila další ruskou mučírnu, která měla fungovat na dnes již osvobozeném území.

„Mykolajivská oblastní prokuratura, Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) a forenzní experti Národní policie Ukrajiny zjistili místo údajné ‚mučírny‘ v obci Oleksandrivka v jižní části Mykolajivské oblasti poté, co ji získali zpět z ruské okupace,“ napsala CNN.

Ukrajinská právnička Kateryna Rashevská v rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, že Rusové i nadále kradou ukrajinské děti a některé z nich nabízí do služeb ruské armádě.

„Takových příběhů je hodně a jsou strašné, nesou známky genocidy proti ukrajinskému národu. Dětí, které byly deportovány do Ruska, je hodně a některé z nich jsou opravdu velmi malé. Vím třeba o dětech ve věku dvou a čtyř let, které ani neumí říct své jméno. Za pár měsíců už si možná ani nebudou pamatovat, že jsou Ukrajinci. Budou je vychovávat jako ruské občany a budou je tak i vzdělávat, aby nenáviděly Ukrajinu. Nevím, možná to nakonec bude klíčový úkol pro mezinárodní soudy, aby se jim podařilo tyto zločiny prokázat. K těm příběhům, vím třeba o ukrajinské dívce, která chtěla zpívat známou ukrajinskou písničku, ale Rusové jí řekli: Ne, zpívej ruskou písničku! Ta dívka se tedy chtěla naučit nějaké ruské písně, tak jí její pěstounská rodina poslala do speciální školy, kde se bude učit ruské populární písně. Nebo vím o chlapci, který má rád auta a jeho noví rodiče, ilegální rodiče samozřejmě, ho poslali na nějaký speciální výcvik, aby opravoval ruské tanky. Ani neumím říct, jak se teď cítím, když vám ty příběhy říkám, protože nejsem jen právnička, ale také žena a tohle je pro mě opravdu příšerné,“ uvedla právnička, která se v Kyjevě věnuje otázkám lidských práv a jejich ochrany.

„Například dětská ruská ombudsmanka Maria Lvová-Bělová řekla, že všichni Ukrajinci jsou nacisté a není v nejlepším zájmu dětí, aby na Ukrajině zůstávaly a vyrůstaly,“ pokračovala ukrajinská právnička v popisu situace.

Připomínala také, že za druhé světové války unášeli děti z okupovaných území i nacisté a posílali je buď na smrt nebo na převýchovu do nacistických rodin. Týkalo se to i českých dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…