Až 700 vyřazených Rusů? Dusno kolem útoku v Makijivce

03.01.2023 8:44

Ukrajinské ministerstvo životního prostředí spočítalo, že více než 10 měsíců agrese na Ukrajině vyprodukovalo nejméně 33 milionů tun skleníkových plynů. Ruská a ukrajinská strana se teď také přou o to, kolik ruských vojáků vlastně zemřelo v okupované ukrajinské Makijivce po ukrajinském raketovém útoku. Šlo o několik desítek mrtvých vojáků? Nebo o několik stovek? „Santa zabalil do pytlů asi 400 těl (ruských vojáků)“, oznámilo ukrajinské velení.

Až 700 vyřazených Rusů? Dusno kolem útoku v Makijivce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v pondělí uvedl, že škody na ukrajinské ekologii způsobené ruskou válkou na Ukrajině se nyní odhadují na 35,3 miliardy dolarů. Podle nejnovějších výpočtů ministerstva životního prostředí vedla válka přímo k emisím 33 milionů tun skleníkových plynů. Anglicky mluvící čtenáře o tomto odhadu informovala CNN.

Americká zpravodajská stanice informuje také o ukrajinském raketovém útoku v Makijivce a upozorňuje, že se velmi různí počty ruských okupantů, kteří měli být při tomto útoku zabiti.

„Ukrajinská armáda v pondělí uvedla, že počet ruských vojáků zabitých při raketovém úderu v Makijivce na Ruskem okupované východní Ukrajině se ‚upřesňuje‘. Dříve ukrajinská armáda tvrdila, že byly zabity stovky ruských vojáků. ... Ruské ministerstvo obrany útok přiznalo a uvedlo, že zahynulo ‚63 ruských vojáků‘,“ napsala CNN.

Ukrajinská armáda původně tvrdila, že bylo zabito asi 400 ruských vojáků a dalších 300 bylo zraněno. Svou roli v úderu přímo nepřiznala. CNN upozornila, že nemůže nezávisle potvrdit tyto počty ani zbraně použité při útoku.

BBC připomněla, že je velmi vzácné, aby Moskva potvrzovala jakékoli ztráty na bojišti. Podle ruského redaktora BBC Steva Rosenberga se však jednalo o tak smrtící útok, že mlčení s největší pravděpodobností nepřipadalo v úvahu.

„V pondělním prohlášení ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské síly vypálily šest raket s použitím raketového systému HIMARS americké výroby na budovu, v níž sídlí ruské jednotky. Dodalo, že dvě z nich byly sestřeleny,“ uvedla BBC.

Jedná se o nejvyšší počet mrtvých, který Moskva přiznala při jediném incidentu od začátku války před deseti měsíci.

K úderu v Mikijivce se vyjádřil také americký Institut pro studium války. ISW popsal útok jako „ničivý úder provedený raketami HIMARS“. Podle institutu zásah vyvolal značnou kritiku ruského vojenského vedení v ruském informačním prostoru.

„Ruské ministerstvo obrany se pravděpodobně pokouší odvrátit vinu za své špatné operační zabezpečení (OPSEC) na představitele Doněcké lidové republiky (DNR) a mobilizované síly, ale jeho vágní uznání úderu přesto vyvolalo kritiku vůči ruskému vojenskému velení. Taková významná vojenská selhání budou nadále Putinovi komplikovat jeho snahy uklidnit ruskou proválečnou komunitu a udržet si dominantní narativ v domácím informačním prostoru,“ uvedl ISW.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

Podle ukrajinských i proruských svědectví došlo k úderu krátce po půlnoci z neděle na Nový rok na odbornou školu, v níž jsou ubytováni ruští branci, v Makijivce v Doněcké oblasti.

Ruští vojenští blogeři kvůli tomuto úderu ostře spílali vlastnímu armádnímu velení. Blogeři tvrdili, že vojáci neměli dostatečnou ochranu a byli údajně ubytováni vedle velkého skladu munice, která prý explodovala, když školu zasáhly ukrajinské rakety HIMARS.

Někteří proruští vojenští blogeři rovněž odhadují, že počet mrtvých a zraněných se může pohybovat v řádu stovek.

Ruský senátor Grigorij Karasin prohlásil, že osoby odpovědné za zabití ruských vojáků v Makijivce musí být nalezeny, informovala v pondělí ruská státní tisková agentura TASS.

„Pozdravy a blahopřání“ separatistům a brancům, kteří „byli přivezeni do obsazené Makijivky a nacpáni do budovy odborné školy“, uvedlo na Telegramu Ředitelství strategické komunikace vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny. „Santa zabalil do pytlů asi 400 těl (ruských vojáků)“.

Ruský propagandista Igor Girkin, který o válečném úsilí bloguje na Telegramu, tvrdil, že budova byla téměř zcela zničena sekundární detonací muničních skladů.

„Zničena byla také téměř veškerá vojenská technika, která stála v blízkosti budovy bez sebemenší známky maskování," uvedl Girkin. „Stále nejsou k dispozici konečné údaje o počtu obětí, protože mnoho lidí se stále pohřešuje."

Girkin dlouhodobě odsuzuje ruské generály, kteří podle něj řídí válečné úsilí daleko od frontové linie, a nazývá je „zásadně nepoučitelnými" a neochotnými naslouchat varováním ohledně umístění techniky a personálu tak blízko sebe v dosahu HIMARS. Girkin byl dříve ministrem obrany samozvané, Ruskem podporované Doněcké lidové republiky a nizozemský soud ho uznal vinným z masové vraždy za podíl na sestřelení letu Malaysia Airlines 17 nad východní Ukrajinou v roce 2014.

Sergej Markov, další proruský vojenský bloger, uvedl, že ze strany ruského velení došlo k „velkému lajdáctví“.

Generál Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, v pondělí prohlásil, že během uplynulého roku bylo osvobozeno 40 % území obsazených po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Podle mluvčího východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil Serhije Čerevatého Rusko nadále soustřeďuje své hlavní úsilí na východoukrajinské město Bachmut a za posledních 24 hodin v tomto směru vypálilo 224krát.

Boje se dál vedou také na jihu země.

Podle regionálního gubernátora bylo při údajné palbě ruských tanků na tržnici v jihoukrajinském městě Beryslav zraněno nejméně pět lidí. „Pravděpodobně byla palba vedena z tanku z dočasně obsazené Kachovky," uvedl na svém oficiálním kanálu Telegram Jaroslav Januševič, gubernátor Chersonské oblasti, kde se Beryslav nachází. Kachovka se nachází na opačné straně řeky Dněpr.

CNN upozornila, že horko navzdory současnému zimnímu období panuje i v Rusku.

Gubernátor ruské oblasti Belgorod, která sousedí s Ukrajinou, v pondělí ohlásil ostřelování. Vjačeslav Gladkov na Telegramu uvedl, že „obec Murom v Šebekinském městském okrese se dostala pod palbu ukrajinských ozbrojených sil".

Ruská protivzdušná obrana v neděli večer sestřelila ukrajinský průzkumný dron, který se blížil k jihozápadnímu ruskému městu Voroněž, informovala v pondělí ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na místní úřady. Podle agentury TASS, která citovala regionální vládu, nebyly hlášeny žádné oběti ani škody.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zprávy říkají o 70 mrtvých. Do malé školy se 1000 lidí v žádném případě nevejde. Myslím že Ukrajina za to hodně zaplatí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUnkr , 03.01.2023 9:09:09

|  5 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…