Ukrajina se rozpadne, i když to Rusko ani USA nechtějí. Už to nikdo nezastaví, řekl v rozhlase advokát Vyvadil

26.05.2014 16:38

O dalším vývoji na Ukrajině poté, co byl prezidentem s velkou pravděpodobností zvolen majitel továren na čokoládu Petro Porošenko, diskutovali v pořadu stanice Českého rozhlasu Plus novinářka Lidových novin Petra Procházková a předseda sdružení Přátelé Ruska v České republice Jiří Vyvadil. Druhý jmenovaný neskrýval pesimismus, podle jeho názoru je vývoj v zemi již v takové fázi, že rozpad Ukrajiny je prakticky nevyhnutelný. Procházková vidí šanci na zachování jednoty země v případě, pokud by Rusko přestalo podporovat vojensky a finančně východoukrajinské separatisty.

Ukrajina se rozpadne, i když to Rusko ani USA nechtějí. Už to nikdo nezastaví, řekl v rozhlase advokát Vyvadil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Oba diskutující se shodli na tom, že Porošenko určitou šanci na zklidnění situace má. Vyvadil ale poukázal na to, že po volbách do Evropského parlamentu se zásadně změní postoj EU k situaci na Ukrajině. Podle Vyvadila totiž v eurovolbách uspěly ve dvou hlavních zemích EU, ve Francii a v Německu, síly, které jsou proti konfrontaci s Ruskem.

Porošenko nemá čisté ruce, ale byl nejlepší volbou

Procházková upozornila, že lidé na Majdanu chtěli nové politiky, kteří nejsou spojeni s dosavadními politickými elitami. Ovšem od 20. února, kdy na Majdanu došlo ke zlomu, uplynula příliš krátká doba na to, aby se mohly nové tváře prosadit. Porošenko je proto kompromisní, dočasná figura. Novinářka zmínila, že Porošenko je oligarcha, nemá úplně čisté ruce, protože v politice působí už 15 let. „Ale z výběru, který tam je, je nejlepší volba,“ podotkla Procházková.

Vyvadil si ale nedokáže představit, že změny prosazované Porošenkem bude akceptovat východ Ukrajiny, zde už prý jsou „nastartovány procesy vedoucí k občanské válce“.

Na západ Ukrajiny prý lze klidně jet na dovolenou

Procházková poukázala na to, že na západě Ukrajiny je situace klidná natolik, že se tam dá jet na dovolenou. Přiznala ale, že „lidé na východě mají problém se současnou kyjevskou vládou“. A je prý otázkou, jestli se Porošenkovi vůbec podaří najít někoho, kdo s ním bude ochoten na východě Ukrajiny vůbec mluvit. Klíč k řešení situace podle novinářky drží  Rusové. Pokud prý přestanou finančně a vojensky podporovat východoukrajinské separatisty, dojde jim za chvíli dech a k jednání přistoupí. „Je teď na Moskvě, aby se k problému stavěla jinak než dosud,“ poznamenala.

Vyvadil upozornil, že Putin „nebude dělat absolutně nic“, Rusko prý bude situaci jen v klidu analyzovat, Putin je prý krajně zdrženlivý.

Procházková k tomu podotkla, že by bylo vynikající, kdyby Rusko nic nedělalo. „Byla by to zásadní změna,“ poznamenala s tím, že ale Putin nikdy neřekl, že by se přestal vměšovat do záležitostí Ukrajiny. Ta totiž patří do sféry ruských zájmů. „Zápas o Ukrajinu mezi EU a Ruskem neskončí,“ upozornila.

Tymošenko ve vrcholné politice už skončila

Oba diskutéři se shodli na tom, že Julija Tymošenko už se na Ukrajině do vrcholné politiky nevrátí. „Odepsaná byla ve chvíli, kdy ji propustili z vězení, na Majdanu ji nebrali,“ poznamenala Procházková. Vyvadil k tomu dodal, že Tymošenková vnášela do politiky „velmi destruktivní prvky.“

Nový ukrajinský prezident Porošenko má podle Vyvadila dar kompromisu. „Všichni velikáni světové politiky jsou pro to, aby Ukrajina spolupracovala se Západem i s Ruskem. On se o to pokusí,“ myslí si Vyvadil s tím, že bez dohody s Ruskem není zklidnění na Ukrajině možné. Dohodu s Ruskem bude Porošenko hledat i podle Procházkové, a to i z toho důvodu, že sám v Rusku podniká, takže uzavření dohody s Putinem je i v jeho vlastním zájmu.

Na závěr pořadu Vyvadil skepticky poznamenal, že si nedokáže představit, že by východ a západ země mohl dát existovat v jednom státním útvaru. Prý jde o dva rozdílné světy, a to i mentálně. „S rozpadem počítám, ale není v zájmu Ruska, to by potřebovalo finlandizovanou Ukrajinu,“ dodal s tím, že velcí světoví hráči jako USA či Rusko už nebudou moci zastavit procesy, které povedou k občanské válce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…