Ukrajino, NATO za tebe s Ruskem bojovat nebude, vyletělo z Jandovy neziskovky

21.12.2021 18:44

„Vždy to bylo Rusko, kdo se choval agresivně a asertivně. Západ jenom reagoval, někdy s opožděním, někdy rychle,“ okomentoval pro Český rozhlas ruský postoj k dialogu bývalý diplomat EU David Stulík, jenž také působí jako seniorní analytik v neziskové organizaci Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty ředitele Jakuba Jandy. Válka s Ruskem dle něho nehrozí, mluvit s ním by ovšem Západ měl. Kdyby pak skutečně došlo k velkému konfliktu, Ukrajina se dle jeho mínění má spolehnout jen na sebe, Severoatlantická aliance by totiž podle Stulíka za Ukrajinu nebojovala. A prý ani nehrozí, že by Rusko „vypnulo plyn“.

Ukrajino, NATO za tebe s Ruskem bojovat nebude, vyletělo z Jandovy neziskovky
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: David Stulík

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Podle Stulíka Rusku vadí, že Západ podporuje Ukrajinu a mnohé satelitní země se postupně začínají od ní odvracet. „Rusko to oslabuje, znamená to totiž, že by přestalo být velkým geopolitickým hráčem, takovým impériem,“ míní.

Rusko dle něj šíří ve své domácí propagandě názory, že je ohrožené Západem, který jej obkličuje a obyvatelům prý tvrdí, že hrozí zničení Ruska a jejich hodnot se stylem žití.  

S rostoucím napětím mezi Ruskem a Západem podle Stulíka panuje na obou stranách nevědomost, co se stane, a ani samotný Putin prý netuší, co podnikne za další kroky. Stulík spekuluje, že by to mohlo být něco směrem k energiím, k Bělorusku či destabilizace Balkánu, zejména prý Bosny a Hercegoviny.

Putin, dle mínění analytika Evropských hodnot, hraje svou rétorikou zejména o podporu ruské veřejnosti, které chce dokázat, že Rusko pod jeho vedením je opět váženou velmocí.

Přestože Stulík neočekává nějaký velký konflikt, hrozí nastat eskalace v lokálních měřítcích. Zmínil, že se prý šíří zprávy o údajném přemisťování chemických zbraní směrem k Donbasu, což prý může být příprava k intervenci.

Přesto, v případě konfliktu na Ukrajině by NATO dle něj příliš nezasáhlo. V případě intervence by se podle jeho mínění během prvního klíčového měsíce útoku NATO nebylo schopné dohodnout, zda Kyjevu pomoci a jak – a myšlenka vojáka zemí NATO bojujícího za Kyjev je tak prý mylná.

Moskva by dle něj chtěla návrat do stavu za Sovětského svazu – a v Rusku je dle Stulíka za oblast ruského výsostného vlivu považováno i Česko, Slovensko, Maďarsko či Polsko. „Tahle teze v Rusku přežívá. Rusko se snaží vracet k minulosti,“ zmínil s tím, že je tomu proto, že budoucnost Rusů není nikterak růžová a u obyvatel tak pomáhá právě tato nostalgická vlna. „V Rusku se žije podle televize a ledničky,“ dodává, že jde o cílení na tamní obyvatele.

Stulík se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vyjádřil, že slib Ruska k deeskalaci konfliktu působí podivně v rámci toho, že to „je právě Moskva, kdo konflikty vyvolává“. „Vždy to bylo Rusko, kdo se choval agresivně a asertivně. Západ jenom reagoval, někdy s opožděním, někdy rychle. Nemáme potřebu udělat nějakou tlustou čáru za tím, co se stalo v Gruzii v roce 2008. Rusko dodnes okupuje část gruzínského území. To samé Moldavsko,“ jmenoval analytik Evropských hodnot s tím, že „to není možné akceptovat“.

Rusko dle něj nemá právo zasahovat ani do práva Ukrajinců určit si, zdali budou chtít vstoupit do NATO, či nikoliv. Podotkl, že Ukrajinci do NATO nechtěli až do ruské agrese v roce 2014, po níž mnozí z nich změnili názor.

Že by Rusko Evropě „vypnulo plyn“, to prý nehrozí, jelikož potřebují peníze Evropanů a současná eskalace se Rusku hodí zejména díky tomu, že roste cena plynu na burzách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…