Ukrajinský Žytomyr střeží hlídky, krajané se bojí ruské invaze

20.05.2014 10:02

Tank T-34, na kterém hrdě vlaje žlutomodrý prapor, vévodí ústřednímu náměstí v ukrajinském Žytomyru, psaném v češtině často jako v ruštině Žitomir. Stejnojmenný hotel a všudypřítomná sídliště svým vzhledem stále připomínají doby reálného socialismu. I číšnice v blízké kavárně hrdě nosí žlutomodré stužky na znamení solidarity se zemí, která právě prožívá těžké chvíle.

Ukrajinský Žytomyr střeží hlídky, krajané se bojí ruské invaze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Více než čtvrtmilionové město obklopují na výpadovkách kontrolní stanoviště policistů v přilbách a s automatickými puškami Kalašnikov. Prohlížejí hlavně dodávky se značkami z východních regionů, ovládaných proruskými povstalci proti nové prozápadní vládě ve 150 kilometrů vzdáleném Kyjevě.

Putin by dobyl Ukrajinu tak rychle, jako Hitler Evropu

"Bojíme se," říká lámanou češtinou Serhij Mykola, déle než dva roky nezaměstnaný učitel hudby, horko-těžko přežívající z invalidní penze. Je jedním z místních Čechů, kteří by teď nejraději dali rychle vale Ukrajině a přestěhovali se vlasti předků.

"Víte, co se děje na východě Ukrajiny. Hrozí válka s Ruskem. Jestli vypukne, neskončí na hranicích, ale dojde do Žytomyru, do Kyjeva a na západ. Pochybuji, že by ukrajinská armáda byla schopna čelit ruským vojskům. Válka bude rychlá. Jak Hitler dobyl Evropu, tak Putin projde Ukrajinou - za jeden, dva dny. Pak vypuknou problémy s partyzány," předvídá a zdůrazňuje, že "česká vláda by měla přesídlit krajany, kteří by rádi pracovali pro Česko".

Ujišťování Moskvy, že na Ukrajinu nevpadne, nevěří

To, že žádosti krajanů využila ruská propaganda k osočování kyjevského režimu z útlaku menšin, včetně české, nepovažuje za argument. "Nevěřím ani (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi, ani (ministru zahraničí Sergeji) Lavrovovi, ani ruské vládě. Lžou, klamou. Jedno říkají, druhé dělají, i když tajně. Nemůžeme vědět, co se stane zítra," míní o ujišťování Moskvy, že vpád na Ukrajinu nechystá. "Rusko posílá na Ukrajinu teroristy. Jsou už na východě - a mohou být i v Žytomyru. Bojím se války, bojím se ruské armády a band, posílaných z Ruska na Ukrajinu, aby situaci ještě zhoršily," dodává.

Paní Míla, nebo-li Milintina Denisjuková, by se do Čech taky ráda přestěhovala. Za potomky studujícími v Brně. Ale připouští, že má příliš malou penzi, v přepočtu zhruba dvě tisícovky korun. "Za to v Česku nepřežije ani penzista - a sotva mě jako pětašedesátiletou vezmou do práce," konstatuje.
Taková penze nestačí na živobytí ani na Ukrajině, ale kromě důchodu ještě chodí uklízet, a tak dá dohromady v přepočtu necelých pět tisícovek korun, k tomu si něco vypěstuje na zahrádce a - když je nouze nejvyšší - tak si vypůjčí od sousedky. To by v Česku asi nefungovalo.

Hospodářská situace je tak špatná, že penzistka pomáhá potomkům

 Někdejší metropole volyňské gubernie, rodiště slavného raketového konstruktéra Sergeje Koroljova, který dostal do vesmíru první družici i prvního kosmonauta, pociťuje dopady krize i bez hrozby občanské války či ruské invaze. V místních fabrikách dříve pracovaly tisíce lidí, ale teď je podle paní Míny hospodářská situace tak špatná, že jako penzistka ještě čas od času pomáhá potomkům. Vnučka je vyučená prodavačka, ale o práci nezavadí, dcera právnička se v profesi neuplatní, a tak je ráda za místo v salónu krásy.

"Nám už je to fuk, jak se zpívá. Ale bojíme se o mládež," říká. "Kdyby česká vláda pomohla, vnučka a dcera by do Čech jely. Tady není stabilita," vzdychá nad cenami, které o překot rostou.

Snad by mohl pomoci český prezident. "Zemanovi u nás žili (...). Vystěhovali se jako první v roce 1948 (spíše 1947 - pozn. ČTK). Můj táta říkal, že první jeli Zemanovi, pak Fortelkovi, od mámy," dělá si naděje. Ale pohled na datum a místo narození hlavy státu v oficiálním životopisu hypotézu o volyňském původu hned vylučuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…