Uprchlíci: Srdceryvný článek premiéra Itálie. Dojme vás?

25.06.2015 9:21

Redakce deníku Guardian zprostředkovala morální apel italského premiéra Mattea Renziho adresovaný členským státům Evropské unie. Renzi ve svém textu vyzývá k solidaritě a obraně evropských hodnot. Pokud nebude EU společně řešit současnou migrační vlnu, může přijít o svoji identitu.

Uprchlíci: Srdceryvný článek premiéra Itálie. Dojme vás?
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Renzi konstatuje, že migrace uprchlíků toužících po míru a lepších životních podmínkách nezačala „včera a neskončí hned zítra“. Kdokoli si podle italského premiéra myslí, že se dá situace vyřešit siláckými komentáři na Twitteru či Facebooku, žije v jiné realitě. „Historie lidstva byla vždy spojena s migrací, proto bychom měli s odhodláním čelit strachu až otevřeném rasismu, který se nyní bohužel usazuje mezi evropskými politiky. Do takové míry, že se to promítlo i v národních a celoevropských volbách,“ píše Renzi.

„Itálie v posledních měsících zachránila nespočet lidských životů. Chtěl bych tímto vzdát hold ženám i mužům, kteří se na záchranných akcích ve Středozemním moři podíleli. Ukázali spoustu odvahy a zachovali se příkladně solidárně,“ uvádí italský politik a dodává, že na palubě italského námořnictva a pobřežní stráže se dokonce narodily v posledním půl roce tři děti. „Tito mořští andělé učinili Evropu lepším místem. A já musím říci, že je na ně celá naše země velmi hrdá,“ zmínil Renzi.

„Mnoho životů bylo zachráněno, ale my bohužel víme, že nemáme dostatek místa a prostředků pro všechny. Je skutečně nemyslitelné, aby měla jedna země vyřešit problém celé Evropy. Odpovědnost a solidarita jsou pojmy, které jdou ruku v ruce,“ poukazuje Renzi a připouští, že uprchlíci bez práva na azyl by měli být repatriováni zpět do svých domovů. „Evropská unie by měla v těchto zemích udělat mnohem víc, od zajišťování pomoci, přes podporu rozvojových zemí, až po kulturní a technologické výměnné programy,“ apeluje italský premiér na členské státy Evropské unie.

Celý text v angličtině najdete ZDE

V prvé řadě však podle Renziho musí mít Evropa konkrétní strategii. „Další nejistota povede jen k budoucím problémům. V Libyi sice byla ukončena brutální diktatura, ale tento zásah nebyl následován žádnou strategií pro období míru. Za tuto chybu platíme nyní vysokou cenu. Více než devadesát procent uprchlíků připlouvá do Itálie z libyjského pobřeží, které nemá současná vláda sílu uhlídat,“ uvádí italský premiér a tvrdí, že nynější problém není jenom v tom, že Itálie mu čelí osamocena. „Jsme velká země, která nepropadne hysterii jenom proto, že jeden rok přijde o pár tisíc více uprchlíků,“ píše Renzi.

„Budeme i nadále zachraňovat lidské životy. Nebudeme se obracet zády k potřebným, abychom tak získali kladné body v průzkumech veřejného mínění. Záchrana lidského života je mnohem cennější než kladné body v politice. Nicméně Evropská unie musí přijmout širokou zodpovědnost, což je pro ni ještě potřebnější než pro samotnou Itálii. Evropa musí jasně demonstrovat, že věří v určité hodnoty, ze kterých vychází její samotná podstata. Evropský kontinent představuje komunitu lidí, kteří sdílí své osudy a ideály. Pokud na toto zapomeneme, ztratíme svoji identitu,“ vyjadřuje italský premiér své nejniternější pocity.

„Pokud zvítězí sobectví a strach, zásadně tím znehodnotíme celý náš evropský projekt. Musíme bojovat za naše hodnoty, za lidskost a mír. To jsou hlavní důvody, proč byla Evropská unie založena. Nikoli pro stabilizační pakty a šíření bondů. Jestliže budeme tyto skutečnosti ignorovat, zatímco budou na moři umírat děti, Evropa prohraje. Nacházíme se na křižovatce, kde se musíme rozhodnout, jestli jsou současné problémy ve Středozemním moři nás všech či pouze jednotlivých zemí v tomto regionu. Pevně věřím, že se rozhodneme pro první variantu a zvítězí solidarita a odpovědnost,“ míní Renzi.

Na závěr svého textu se italský premiér z celého srdce vyznává ke svému neochvějnému evropanství. „Pro mou generaci, evropská identita začíná s pádem Berlínské zdi. V té době mi bylo 14 let. Nyní je 14 mému synovi a já nechci, aby byla symbolem evropské identity zeď mezi Maďarskem a Srbskem, ani zeď nedůvěry mezi evropskými zeměmi. Potřebujeme jasná pravidla, která je nutné respektovat. Každý, kdo má právo na pobyt v Evropě, musí být vítán, ostatní je třeba poslat domů,“ uzavírá Renzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…