Ústavní žaloba může ohrozit Klausův politický vliv, píše Wall Street Journal

05.03.2013 17:20

Za "bezpříkladnou kauzu", která poznamenává poslední dny prezidentského mandátu Václava Klause, označuje americký tisk pondělní rozhodnutí českého Senátu podat ústavní žalobu na odcházejícího prezidenta za velezradu. Podle listu The Washington Post "kontroverzní amnestie konzervativního prezidenta" završila jeho bouřlivý desetiletý mandát.

Ústavní žaloba může ohrozit Klausův politický vliv, píše Wall Street Journal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Deník Wall Street Journal napsal, že obvinění z velezrady je ohromujícím závěrem Klausovy dlouhé kariéry ve veřejné službě, jejíž počátky sahají až do období konce komunismu v bývalém Československu. Žaloba podle listu může Klausovi ztížit snahu zachovat si politický vliv. V ranním doporučení investičních aktivit Wall Street Journal napsal, že vývoj v České republice nebude mít přímý vliv na české finanční trhy. Zvýšená ostražitost k českým akciím ale může nastat.

Politický útok na nejkontroverznější postavu státu

I kdyby byl Klaus shledán vinným, bude to mít jen malý praktický efekt, všímá si v článku list The New York Times. Přesto analytici soudí, že senátní žaloba poznamená jeho odkaz a může odradit i budoucí prezidenty. Ti mají sice většinou jen ceremoniální roli, ale zároveň jmenují soudce, vyhlašují amnestie a ovlivňují zahraniční politiku, uvedl The New York Times.

Obsáhleji dnes vývoj na Hradčanech komentovala britská rozhlasová stanice BBC. Podle komentátora Roba Camerona je výraz "impeachment", nebo-li ústavní žaloba, velké slovo pro politický útok na nejkontroverznější postavu státu, "konzervativního a výrazně euroskeptického" Václava Klause.

"Senát je plný Klausových levicových oponentů a není náhodou, že většina z 38 senátorů, kteří pro žalobu hlasovali, patří k opozičním sociálním demokratům," uvádí autor. "Jen málokdo ale čekal, že hlasování o žalobě projde. Skutečnost, že se tak stalo, svědčí o hloubce nálad, které vyvolala Klausova novoroční amnestie. Desítky závažných korupčních kauz se v jejím důsledku ocitly u ledu," píše se v komentáři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…