Už dlouho jsem se tak nezasmál! Doktor Macek se baví slovy opozičních lídrů po volbě Křečka. Jde i o Milion chvilek

20.02.2020 21:26

Stomatolog, komentátor a spoluzakladatel ODS Miroslav Macek se ve svých čtvrtečních glosách zaměřil na několik aktuálních témat. Kromě svého pobavení v souvislosti s demonstracemi spolku Milion chvilek pro demokracii zmínil i podivné rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který potvrdil pokutu majiteli restaurace za to, že napsal, že „nevaří imigrantům“. Následně slova věnoval i německému „rasistickému“ zákusku.

Už dlouho jsem se tak nezasmál! Doktor Macek se baví slovy opozičních lídrů po volbě Křečka. Jde i o Milion chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí
„Už dlouho jsem se tak nezasmál! Pravicoví politici se prý na demonstrace Milionu chvilek nechystají. Novinky.cz se zeptaly předsedy a místopředsedy lidovců, jednoho poslance Pirátů, místopředsedy TOP 09, předsedy STAN a dvou europoslanců ODS. Prý pravice!“ podivil se nad článkem na serveru Novinky.cz Macek.

V uvedeném článku se vyjadřoval například předseda lidovců Marian Jurečka. „Za sebe s výsledkem volby pana Křečka nesouhlasím, ale volba byla demokratická a já ji respektuji. Demonstrace nepovede ke změně výsledku volby,“ řekl Právu šéf KDU-ČSL, který se na demonstraci nechystá. Proti demonstracím se vymezili i europoslanci za ODS Alexandr Vondra a Jan Zahradil.

Naopak místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin demonstraci přivítal. „Volba pana Křečka ombudsmanem je dalším důkazem funkčnosti koalice ANO – KSČM – SPD – ČSSD a Hradu. Koalice, která prokazuje snahu ovládnout média, justici a státní správu. To by vedlo k omezení svobody člověka – občana – a v důsledku k omezení jeho rozhodování ve volbách,“ řekl Právu Czernin.

Demonstranty podpořil i poslanec za Piráty Jan Lipavský. „O stav demokracie v Polsku a Maďarsku mám určité obavy. Pan ombudsman Křeček je z mého pohledu špatná volba. Plně chápu rozhořčení občanů,“ tvrdí poslanec. Na demonstrace však i přesto nechodí.

Následně se Macek se slovy, že „český kocourkov nabírá na rychlosti“, vyjádřil k rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který potvrdil pokutu od České obchodní inspekce (ČOI) podnikateli za to, že na facebookovou stránku své pizzerie napsal, že „nevaří pro imigranty“.

Macek vzpomenul loňský úsudek Ústavního soudu ve věci ostravského hoteliéra, který odmítal ubytovat ruské turisty, pokud nepodepíší odsuzující stanovisko k okupaci Krymu. Tehdy tak hoteliér podle soudu činit mohl.

„Nyní Krajský soud v Brně potvrdil pokutu majiteli restaurace za to, že na facebookové stránce restaurace napsal ‚pro imigranty nevaříme, stop islam‘. Inspektoři České obchodní inspekce mu za diskriminaci zákazníků udělili pokutu 25 tisíc korun, protože však muž vzkaz na sociální síti nechal, udělili mu další pokutu 60 tisíc. Podnikatel se bránil soudně a dospěl až k brněnskému krajskému soudu,“ shrnul nejnovější případ Macek.

A podíval se i na verdikt soudu, v němž soudkyně tvrdí, že: „Text byl způsobilý vyvolat pocit zastrašení nebo ohrožení a dotčení spotřebitelé nemohli předpokládat, že šlo jen o prázdná slova a že nikdo nikoho neodmítl.“ Vysvětlila též, že ostravský hotel služby neodepíral vždy, ale jen tehdy, pokud zákazníci nepodepsali dokument odsuzující okupaci Krymu, kdežto majitel pizzerie rovnou napsal, že pro imigranty nevaří.

A poslední věcí, kterou se Miroslav Macek ve svých čtvrtečních glosách rozhodl rozebrat, byl čokoládový zákusek, kvůli kterému padlo obvinění z rasismu. „Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému údajnému rasovému podtextu. V cukrárně v Kolíně nad Rýnem totiž zákusek vyrábějí v podobě černošské hlavičky s velkými rudými rty. Majitel podniku se obvinění brání, podle něj jde o dlouholetou cukrářskou tradici,“ shrnul případ Macek. 

Na údajný případ rasismu upozornila německá sloupkařka Jasmina Kuhnkeová na svém Twitteru, kde ji sleduje přes patnáct tisíc lidí. „Milá cukrárno pana Fromma, tvoje zákusky jsou nechutné!“ napsala k fotografii.

Fotografie „rasistických“ dortíků:

Macek k případu s narážkou i na kupící se protesty dodává: „Stejně tak má dlouholetou tradici lidská blbost, jak vidno z protestů, dodávám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …