Už i Norové jsou pro Rusko nepřátelé. Musí seškrtat diplomaty

04.08.2023 7:30

Ruská agrese proti Ukrajině pokračuje. Jeden z ruských vojáků prozradil, že na frontě působí jednotky trestanců, jejichž úkolem je střílet po těch ruských vojácích, kteří by se z obranných linií rádi stáhli do týlu. Mezitím zhoustlo napětí mezi Norskem a Ruskem. Tyto dvě země nají společnou hranici v Arktidě. A Institut pro studium války (ISW) zaznamenal, že jeden důležitý ruský text záhadně zmizel.

Už i Norové jsou pro Rusko nepřátelé. Musí seškrtat diplomaty
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí
Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) po čase zveřejnila další zachycený rozhovor jednoho z rekrutů se svým přítelem. Voják si stěžuje, že jeho jednotka byla prakticky zlikvidována a na místo odvedenců nastoupily smluvní jednotky. Odvedenec prozradil, že je uvězněn mezi ukrajinskými silami na jedné straně a druhou ruskou obrannou linií s rozkazem nikoho nepustit.

„Kde je Kolja?“ zeptal se v jednu chvíli druhý mluvčí na jejich společného přítele. Rozhovor uveřejnil server Kyiv Post.

„Kolja, nevím, kdo si ho odtamtud vezme. Pořád leží na poli, v pytli na mrtvoly,“ odvětil voják.

„Tak co teď budete dělat?" reagoval druhý hovořící.

„Nevím, co mám dělat. Už nás dávno odepsali a z nulové linie není úniku,“ popsal situaci na linii dotyku.

Prozradil také, že ve druhé obranné linii pobývají vojáci rekrutovaní z věznic a ti mají za úkol zastřelit vojáky, kteří by se chtěli z obranných pozic stáhnout hlouběji do týlu.

„A co když se prostě proplížíte zpátky na velitelství a vysvětlíte to?“ padl dotaz.

„Na velitelství? Žádné velitelství už není," dostalo se tazateli odpovědi.

„No a nemůžeš se prostě pomalu stáhnout?“

„Ne,“ zaznělo jasně.

„Kam půjdeme, Vovo? Z Luhanska přivezli ty nájemný chlapy.“

„Tak co, zastřelí tě, když se vrátíš?" zaznělo od volaného.

„Jo, střílejí po nás," dostalo se mu další odpovědi.

„Naši kontraktoři, Rusové?“ ozvalo se v hovoru s nedůvěrou.

A přišla odpověď. „Jo, jsou na naší straně, z luhanských věznic. Je jich asi třicet a útočí na nás.“

Server upozornil, že pravost informací nemůže nezávisle ověřit, ale již v červnu vyšlo najevo, že se na sociálních sítích rozšířilo video z bojiště, na němž tři ozbrojení ruští vojáci střílejí na sedm nebo více svých kolegů, kteří utíkají.

„Zveřejnění těchto zachycených rozhovorů ukrajinskými zpravodajskými službami však naznačuje, že ruská armáda se nachází v mnohem horší situaci a vojáci se začínají bát své vlastní strany stejně jako ukrajinského protivníka,“ uvedl Kyiv Post.

Ruská státní agentura RIA Novosti věnovala pozornost případu z politických vod a upozornila, že Ruská federace přidala Norsko na seznam nepřátelských zemí. Pro Norsko to znamená, že musí omezit počet lidí působících v Rusku. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala agentura Reuters. Norsko v dubnu vyhostilo 15 ruských diplomatů kvůli údajné špionáži a Rusko reagovalo vypovězením 10 norských diplomatů.

Norsko uvedlo, že není důvod tvrdit, že by se chovalo nepřátelsky vůči Rusku, s nímž má společnou hranici v Arktidě.

„Dnešní situace je důsledkem ruské války proti Ukrajině. Rusko se může samo rozhodnout tuto válku ukončit," uvedla norská ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtová v prohlášení pro agenturu Reuters. „Jako sousední země máme zájem na fungujících diplomatických vztazích a kontaktních kanálech, a to i v obtížných dobách,“ dodala Huitfeldtová.

A zatímco Rusové některé texty rozšiřují, jiné podle washingtonského Institutu pro studium války záhadně mizí.

„Ruské ministerstvo obrany stáhlo projev velitele ruských vzdušných sil (VDV) generálplukovníka Michaila Teplinského z 2. srpna, pravděpodobně kvůli jeho odhalení ruských obětí na Ukrajině. Teplinskyj prohlásil v Den VDV (2. srpna, svátek oslavující ruské výsadkové síly), že od začátku války bylo na Ukrajině zraněno nejméně 8 500 příslušníků VDV, což je vzácné oficiální odhalení ruských obětí. … Ruské ministerstvo obrany se možná také snažilo cenzurovat Teplinského zveřejnění podrobností ohledně nových formací VDV, protože ministr obrany Sergej Šojgu a další vojenští představitelé již dříve diskutovali o zřízení dalších formací, ale neupřesnili jejich jména a přesnou podřízenost stávajícím jednotkám,“ uvedl institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…