V ČT bylo dusno. Proti sobě nastoupili Onderka a vyloučený Patočka

13.11.2017 23:33

Nově zvolený poslanec a bývalý primátor Brna Roman Onderka by mohl kandidovat do vedení ČSSD, vyzval ho k tomu městský výkonný výbor. Naopak palec dolů ukázala víkendová konference Jakubovi Patočkovi, rozhodla o jeho vyloučení ze strany sociálních demokratů. Důvodem byl jeho podíl na organizování loňského referenda o poloze brněnského hlavního nádraží a také to, že postoj strany k této věci kritizoval. Na detaily se politiků ptal moderátor David Borek v pondělním pořadu Události, komentáře na ČT.

V ČT bylo dusno. Proti sobě nastoupili Onderka a vyloučený Patočka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havlova knihovna hostila debatu šéfredaktorů Erika Taberyho a Jakuba Patočky na téma jak očistit demokracii. Plno bylo, rozhřešení nepřišlo

Patočka označil rozhodnutí víkendové konference za pošlapání sociálnědemokratických ideálů, podpořil ho i premiér Bohuslav Sobotka, který řekl, že s vyloučením Patočky nesouhlasí. „Pokud tahle politika v ČSSD zvítězí, stane se z ní nevolitelná sekta,“ řekl.

I když Patočka není nejvýznamnějším politikem ČSSD, vyvolalo jeho vyloučení značnou míru pozornosti nejen ve straně. Onderka se k Patočkovi vyjádřil, že vždy byl a stále je občanským aktivistou, nikoliv politikem, a straně škodil.

Patočka tvrdí, že Sobotka jeho vyloučení vystihl přesně. „Ve straně jsem, protože je mým politickým domovem, není to má životní orientace. Co se týká kritiky občanského aktivismu, pokud ČSSD chce pomyslet na to, že získá větší podíl hlasů ve volbách, musí se k metodám občanského aktivismu vrátit,“ řekl Patočka.

Neopomněl ani zmínit, že když Onderka v Brně vyhrál volby s příslibem, že nádraží zůstane tam, kde je, že podpoří i referendum o jeho poloze, jestli někdo tvrdí, že občanský aktivismus není slučitelný s ČSSD, tak neví, co je sociální demokracie,“ uzavřel Patočka.

Primátor Onderka na Patočku navázal s tím, že by rád upozornil na jeho nepravdivé výroky k brněnskému nádraží. „Díky nádraží v Brně jsem volby nevyhrál, ja jsem byl druhý a jen vyjednáváním jsem se dostal na tento post,“ řekl.

Názor pana Patočky je prý potřeba brát jako názor řadového člena ČSSD. „Na koferenci jsem byl, delegáti rozhodli sto jedním hlasem a třináct bylo proti, Patočku členství zbavili. Neříkám, že občanský aktivista je něco špatného,“ zdůrazňoval a dodal, že ho jen nevnímá jako politika a nevidí to tak pouze on, ale většina zúčastněných na konferenci.

Podle Onderky nebylo hlavním konfliktem nádraží, ale mnoho dalších věcí ze života Jakuba Patočky. „Třeba působení ve Straně zelených, kuřimská kauza, Deník Referendum,“ upřesnil exprimátor.

„Aktivismus je ale o tom hájit lidem zájmy,“ brání se Patočka s tím, že brněnské nádraží chtělo ve své poloze dvacet tisíc občanů, kteří to stvrdili svými podpisy, a v referendu hlasovalo o tom samém šedesát tisíc občanů. „Onderka referendum nezákonně zmařil a poškodil ČSSD, protože lidé, kteří chtěli hlasovat, chtěli podpořit stranu,“ dodal.

Podle Onderky si Patočka není vědom, že rozhodování o referendu je úřednická záležitost, nikoli primátora města. Patočka navíc podle něj pojetí strany velmi zjednodušuje. „Pravice a levice se tu střídá krátkou dobu po revoluci,“ dodal s tím, že se shoduje s Patočkou, že do budoucna musí být ČSSD uvěřitelná, jinak ji dobrá budoucnost nečeká.

„Primátor se dnes snaží vše uhlazovat a hledá výmluvy, jde přece jen o to, aby strana nebyla bolševického typu, aby se v ní prosazovaly takové praktiky,“ zdůrazňuje Patočka s tím, že se choval jako sociální demokrat a za to byl vyloučen. Šéfredaktor Deníku Referendum je prý velmi zvědavý, jak bude primátor na sjezdu starostů vyděšen z toho, že skončí v komunálních volbách příští rok jako sociální demokracie ve volbách letošních a jak jim bude vysvětlovat, že Patočkovo vyloučení jim pomohlo ke znovuzvolení.

Za rok za dva by se podle Onderky měla ČSSD stále řídit svými hesly, tedy svoboda, spravedlnost a solidarita. „Musí se nám podařit tato hesla převést do života lidí. Dávky dávat těm, kteří je potřebují, a ne těm, kdo je zneužívají,“ míní Onderka a dodává, že hlavním cílem strany je být srozumitelní a uvěřitelní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…