V Poděbradech odhalili 28 srdcí. Každé za jednu zemi EU

17.05.2014 17:45

V Poděbradech bylo dnes odhaleno 28 srdcí znázorňujících členské země Evropské unie. Na oslavy 550. výročí Mírové mise Jiřího z Poděbrad a deset let České republiky v EU přijel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vyslanci zemí EU, kteří se na projektu podíleli. Myšlenky českého krále Jiřího z Poděbrad, který žil v 15. století, byly uskutečněny právě sjednocením evropských zemí.

V Poděbradech odhalili 28 srdcí. Každé za jednu zemi EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Každé ze srdcí ozdobili studenti českých výtvarných škol tak, aby na nich byly patrné symboly dané země. Otočné sochy jsou instalovány uprostřed poděbradské kolonády. „Evropská integrace je v posledních desítkách let tou nejlepší pojistkou proti tomu, aby se války a ozbrojené konflikty mezi evropskými státy opakovaly," řekl v proslovu Sobotka.

Premiér také vyjádřil podporu zemím, které v těchto dnech sužují povodně, například Slovensku a Srbsku. „Pevně věřím, že jim naše země vyjádří solidaritu a nabídne potřebnou pomoc," uvedl premiér.

Jiří z Poděbrad žil v letech 1420 až 1471. V roce 1464 zorganizoval mírovou misi, která měla za cíl rovnocennou mírovou spolupráci evropských zemí. Plán se podařilo uskutečnit až v roce 1951, kdy byla podepsána takzvaná Pařížská smlouva mezi šesti západoevropskými státy a v následujících letech se postupně připojovaly další země. EU vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii a navazovala na proces, který začal v padesátých letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…