V Rusku a Číně to zakázali, to je cesta do pekel... Zásadní mezigenerační postřehy psychiatra Höschla

26.02.2019 20:20

„Dědkové, probuďte se, ujíždí vám vlak,“ zvolal psychiatr Cyril Höschl na vlnách Českého rozhlasu, když popisoval, jak přemýšlejí dnešní mladí lidé. Starší generace prý svět posouvá doleva a ledacos se snaží zregulovat, ale jednoho dne kvůli tomu tvrdě narazí.

V Rusku a Číně to zakázali, to je cesta do pekel... Zásadní mezigenerační postřehy psychiatra Höschla
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

V úvodu věnoval Cyril Höschl pozornost mladým lidem narozeným v Česku ve druhé polovině devadesátých let. Někdy se jim také říká „generace Z“. Podle psychologa je střídání generací problematické odjakživa, ale dnes to prý má ještě jeden rozměr.

„Teď k tomu přistupuje ještě fenomén, který je dán vývojem informačních technologií a tím, co se děje vůbec ve světě – sdílená ekonomika. A najednou jsme si všimli, že ti mladí mají jiný vkus umění ve filmech, v divadle, v knížkách, ale zároveň k tomu využívají úplně jiné prostředky. Oni často nemají televizi, sledují dění na internetu, nekupují si noviny, protože čtou zpravodajství na internetu, a to často v původních jazycích. Nechápou, proč si někdo kupuje noviny, kde jsou den staré informace,“ prohlásil psycholog. Starší generace si však nechce nechat vzít otěže. „Proto ty války proti Airbnb, Uberu a tak podobně,“ dovysvětlil.

Přitom Uber je projevem boje proti často podvádějícím taxikářům. Rozhodně nepodváděli všichni, ale ti, kteří podváděli, podváděli tolik, že to vytvořilo prostor pro Uber, kde je jasné, kolik ta cesta bude stát, trasu cesty má člověk dopředu danou, a když náhodou není spokojen, dá řidiči negativní hodnocení, což ovlivní pohled dalších zákazníků na tohoto řidiče.

„On celý svět jde socialisticky doleva, takže se všichni zamýšlejí, jak to zregulují, ale neudržet to, protože ty nové způsoby komunikace se světem a využívání těch sdílených technologií si tu cestu nějak prorazí. Nakonec buď nezbude než to totálně zakázat, o což se teď pokoušejí v Rusku nebo v Číně, ale to je zase počátek cesty do pekel,“ varoval Höschl.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
I když za snahami o regulaci mohou být dobré úmysly, tak je to čím dál složitější a „starý svět“ v možné válce „s novým světem“ těžko dohlédne, kam by tato pomyslná válka mohla vést. „Starý právní řád nelze na tyto nové výzvy naroubovat a té staré generaci ujíždí vlak. Oni jsou napřed,“ poznamenal na konto mladých psycholog.

Nelíbí se mu sice název nové strany Pirátů, ale chápe, že to jsou lidé, kteří reprezentují to nové myšlení. „Dědkové, chyťte se za hlavu, něco se děje. A když si toho nevšimnete, tak na to doplatíte,“ popsal svůj pohled na Piráty host Českého rozhlasu.

Dnešní starší generace by si měla položit otázku, zda jsou mladí lidé ve svém novém světě spokojení. Pokud jsou, tak to vlastně není žádný velký problém.

Pár slov věnoval i návrhu ČSSD na zkrácení pracovního týdne. Zdůraznil, že i práce šlechtí člověka a nemá smysl pracovní dobu zkracovat tam, kde lidé nevědí, co s volným časem. Někteří lidé jezdí za kulturou, sportují a tráví čas s rodinou, ale pak je tu i skupina, která tráví svůj volný čas v hospodě, a tam je otázka, zda stojí za to pracovní dobu zkracovat. Stejně tak je třeba položit si otázku, zda na to ekonomicky máme.

Extremní případ, jak to může skončit, když má člověk volného času moc, ukazují války v arabském světě. „Vezměte si tuhletu generaci mileniálů na Středním východě. To jsou armády mladých mužů, kteří mají moře volného času, přehršle, protože nemají práci, a v tom Jemenu po sobě střílejí. Oni by potřebovali trochu zaměstnat a možná by se ta situace zlepšila. Čím větší je proporce zaměstnanosti u mladé generace, tím menší je riziko konfliktu,“ konstatoval host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…