V čele protitotalitního ústavu chce usednout Švýcar i Francouzka

16.01.2014 18:12

Mezi pěti kandidáty na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů je opět mimo jiné francouzská historička žijící ve Vídni Muriel Blaiveová, která se kvůli tomu vzdala členství ve vědecké radě. Vyplývá to z informací ČTK. O funkci ředitele usiluje také bývalý předseda této vědecké, tedy poradní, rady ústavu švýcarský historik Adrian Portmann von Arburg.

V čele protitotalitního ústavu chce usednout Švýcar i Francouzka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Novým předsedou patnáctičlenné vědecké rady ÚSTR se místo Portmanna von Arburga stal politolog Ladislav Cabada. Na členství ve vědecké radě naopak rezignoval vedle Blaiveové také ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma, a to údajně kvůli napětí mezi některými členy vědecké rady.

Do ústavu prý pronikli komunisté

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí od jeho vzniku pře politiků. Minulý rok nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Pavlou Foglovou. Rada uvedla, že nebyla spokojena s prací Hermana. Ten ale tvrdil, že jeho odvolání bylo politicky motivované. Toto tvrzení naopak zase rada odmítala.

Nyní se opět o ÚSTR hovoří, a to v souvislosti s tím, že Platforma evropské paměti a svědomí, která sdružuje podobné instituce, pozastavila ústavu členství. Údajně nedokázal rozptýlit podezření na porušení etických kodexů platformy a infiltrovali se do něj komunističtí spolupracovníci. Ryjáček podotkl, že vedení ústavu zajímá, jakou právní oporu má pozastavení členství. Dodal také, že platforma neměla zájem o diskusi. Situací se má příští středu zabývat hlavní rada ÚSTR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…