V řádu týdnů se rozhodne o generálu Pavlovi a jeho konci ve funkci

25.02.2015 19:58

O termínu, kdy skončí náčelník generálního štábu Petr Pavel ve funkci, by se mělo rozhodnout v řádu týdnů. Návrh konkrétního data má prezident Miloš Zeman dostat od ministra obrany Martina Stropnického (ANO), náčelníka generálního štábu Petra Pavla a jeho plánovaného nástupce Josefa Bečváře. Nejvyšší armádní představitelé se na tom dnes dohodli na schůzce na Pražském hradě, řekl mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

V řádu týdnů se rozhodne o generálu Pavlovi a jeho konci ve funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Pavel v polovině roku nastoupí do čela Vojenského výboru NATO. Na začátku února řekl, že by ve funkci rád skončil 29. května. S tímto termínem podle něj souhlasí i Bečvář, kterého vláda Zemanovi navrhla jako Pavlova nástupce. Stropnický by ale údajně byl pro jeho dřívější odchod. Pavel chtěl o svém záměru přesvědčit i Zemana.

Nasazení české polní nemocnice v Jordánsku

Očekávalo se, že rozhodnutí by mohlo padnout na dnešní schůzce na Hradě. Podle Pejška ale verdikt ještě nezazněl. Konečný návrh má být Zemanovi předložen v řádu týdnů. Pejšek podotkl, že názory všech aktérů setkání byly velmi podobné. Na schůzce se podle něj řešila i otázka nasazení české polní nemocnice v Jordánsku. Pejšek poznamenal, že v této záležitosti vznikl tým, který má za úkol možnosti vyslání nemocnice posoudit.

Dalším tématem schůzky bylo obsazení pozice náčelníka Vojenské policie. Stropnický chce jejím šéfem jmenovat právníka Pavla Kříže. Proti se ale vyslovil Pavel, podle něhož má Kříž příliš nízkou hodnost. Nelíbí se mu také třeba to, že se touto otázkou nezabývala personální rada ministra. Ani v této věci ale rozhodnutí nepadlo.

Pavel se v poslední době dostal do sporu se Stropnickým a vládou také třeba v otázce nasazení vojáků na ostrahu muničních skladů ve Vrběticích. Své výhrady uveřejnil i v článku v deníku Právo. Medializaci sporu mezi ministrem a náčelníkem generálního štábu posléze zkritizoval Zeman.

Účastníci dnešní schůzky se po jejím skončení nechtěli k jejím výsledkům vyjadřovat. Setkání nekomentoval ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…