VÍME PRVNÍ Zeman na Mandelův pohřeb kvůli rekonvalescenci nejspíš nepoletí

07.12.2013 15:15

Po čtvrtečním úmrtí bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a nositele Nobelovy ceny míru Nelsona Mandely se mezi českými nejvyššími činiteli rozvířila řada spekulací, kdo se zúčastní jeho pohřbu. Prezident Miloš Zeman dnes prostřednictvím svého mluvčího sdělil, že on se kvůli své rekonvalescenci pravděpodobně nebude moci zúčastnit.

VÍME PRVNÍ Zeman na Mandelův pohřeb kvůli rekonvalescenci nejspíš nepoletí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

„Vzhledem k tomu, že je pan prezident stále v rekonvalescenci, předpokládáme, že se pohřbu Nelsona Mandely zúčastní některý z dalších nejvyšších ústavních činitelů, tedy předseda Senátu nebo předseda Poslanecké sněmovny,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček. Účast české delegace by mělo nadále organizovat Ministerstvo zahraničních věcí.

Celé prohlášení Hradu ZDE

Prezident podle něj již k úmrtí jihoafrického exprezidenta kondoloval. Při té příležitosti vyjádřil hlubokou úctu k člověku, který značnou část svého života strávil ve vězení kvůli svému boji proti nespravedlivému režimu, který dělil lidi nikoliv podle jejich schopností, ale podle barvy pleti.

Účast na Mandelově pohřbu se stala významným politickým tématem, ale rovněž předmětem obveselení. Na internetu se v sobotu objevilo video, na kterém premiér Rusnok v soukromém rozhovoru říká svým ministrům, že se mu na pohřeb nechce a byl by rád, kdyby se akce zúčastnil prezident Zeman. Toto přání se tedy premiérovi nesplnilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …