Václav Klaus pokáral německé euroskeptiky: Nechcete být pravičáky, ale stejně jimi jste

16.06.2015 19:09

Bývalý český prezident Václav Klaus kritizuje současný rozkol ve vedení německé euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD). Předseda AfD Bernd Lucke podle něj dělá chybu, když chce, aby jeho strana byla neideologická, a když se brání nálepce "pravičáka". Klaus to napsal v komentáři, který dnes zveřejnil server deníku Die Welt.

Václav Klaus pokáral německé euroskeptiky: Nechcete být pravičáky, ale stejně jimi jste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

"Vkládal jsem do úspěchu AfD velké naděje. Všichni víme, že úspěšná korektura nedemokratického celoevropského superstátu, k němuž se EU vyvíjí, může přijít jen z velké země. Nejlépe z Německa, z hlavního autora současné verze evropské integrace," napsal český exprezident. Vedoucí představitelé AfD se ale podle Klause vzdálili voličům strany. "Také v Česku jsme měli osoby, které sice chtěly být vpravo, nechtěli ale vypadat jako 'pravičáci'," uvedl exprezident. "Chtěli se vměšovat do politiky, aniž by si ušpinili ruce."

Klaus kritizoval šéfa AfD za to, že v nedávném dopisu straníkům mluvil o neideologické povaze AfD

V AfD v současnosti jsou ostré spory mezi ekonomickým křídlem, které má blízko k zakladateli strany Luckemu, a nacionalistickým křídlem, které má zázemí především ve východním Německu. Lucke v této souvislosti vyjádřil obavy z posunu AfD ke krajní pravici a ze ztráty voličů z občanského tábora. Z vedení strany na protest proti posilování nacionálních témat odešlo několik lidí.

Klaus kritizoval šéfa AfD Luckeho za to, že v nedávném dopisu straníkům mluvil o neideologické povaze AfD a o jejím zakotvení v politickém středu. "Chtít neideologickou stranu je sám o sobě protimluv," napsal Klaus. "A jaký má smysl směřovat stranu 'do středu společnosti'? Ve středu není nic. Střed je abstraktní pojem," uvedl.

Když Lucke v dopisu straníkům mluví o snaze některých představitelů AfD ovládnout stranu a posunout ji jinam, podle Klause se začíná podobat postojům prvního českého prezidenta Václava Havla v době rozkolů v Občanském fóru. "I Václav Havel měl pocit, že jsme mu sebrali Občanské fórum. Nikdo mu ale nic nesebral, jen (do Občanského fóra) vstoupili obyčejní lidé. To nepasovalo do konceptu elitářských disidentů," napsal Klaus. Na počátku 90. let patřil k předním politikům Občanského fóra, než se z hnutí skupina lidí kolem Klause vydělila a založila Občanskou demokratickou stranu.

AfD se v roce 2013 jen těsně nedostala do Spolkového sněmu, loni v evropských volbách získala 7,1 procenta hlasů a na podzim v zemských volbách v Braniborsku a v Durynsku přes deset procent hlasů. Kvůli sporům o směřování strany se ale podpora AfD propadla, v posledních průzkumech se pohybuje těsně pod hranicí pěti procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…