Váš příběh je skvělý, milí Češi, chválil nás v ČT zvláštní host. A doporučoval smlouvu s USA

06.06.2016 22:52

Generální tajemník OECD – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj – José Ánchel Gurría byl exkluzivním hostem pondělních Událostí, komentářů České televize. Radil, co všechno by měla Česká republika zlepšit, pokud by se chtěla stát ekonomickým tygrem ve svém regionu. Už dnes prý můžeme říci, že jsme úspěšní, ale něco ještě zlepšit můžeme.

Váš příběh je skvělý, milí Češi, chválil nás v ČT zvláštní host. A doporučoval smlouvu s USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

OECD České republice doporučuje uskutečnit reformu penzijního systému či zvýšit produktivitu práce v zemi. „Produktivita je to, co člověk dokáže za jeden den vytvořit, vyrobit. Pokud chcete být konkurenceschopní, mzdy by neměly růst rychleji než produktivita... Vaši pracovníci toho zkrátka musejí umět víc. Na druhé straně ale my také chceme, aby vzrostly mzdy,“ konstatoval host.

A co je tedy třeba udělat, aby na jedné straně mohly růst platy a na straně druhé produktivita práce? Jediná odpověď na tuto otázku je – mít lepší technologie a vyrábět sofistikovanější věci,“ uvedl Gurría. Automatické navyšování mezd, bez navýšení prostředků jdoucích do školství, do výzkumu, do vědy, v jakékoli zemi zadělá na velký problém, který bude třeba řešit v budoucnu. Musíme si v budoucnu umět odpovědět na otázku, zda jsme dostali dost produktů či služeb za peníze, které byly vydány.   

Reformu penzí doporučuje OECD proto, aby starší české občany fatálně neohrozila chudoba. „To ale není problémem jen pro Českou republiku, to je problém všude,“ konstatoval generální tajemník. Čeští lidé často zapomínají, že český příběh je příběhem úspěchu. V průběhu jedné generace jste se změnili z centrálně plánované ekonomiky na úspěšnou tržní ekonomiku. Měli byste být pyšní na to, čeho jste dosáhli, ale máte před sebou ještě mnohé výzvy,“ uvedl host.

Svět se podle jeho názoru musí snažit v maximální možné míře rozšiřovat volný obchod a bojovat proti protekcionismu. Volný obchod je budoucnost, apeloval na diváky Gurría s tím, že cestu vpřed představuje transatlantická smlouva o volném obchodu mezi EU a USA – smlouva TTIP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…