Ve Valticích se dnes uskuteční zasedání české a slovenské vlády

12.05.2015 6:20

Na zámku ve Valticích se dnes sejdou česká a slovenská vláda ke třetímu společnému zasedání. Kabinety Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Roberta Fica (Směr) budou jednat především o čerpání evropských fondů, o přeshraniční dopravní infrastruktuře nebo spolupráci bývalých federálních partnerů v oblasti obrany. Ladit budou také své postoje k tématům červnového summitu Evropské unie v Bruselu, který by se měl mimo jiné věnovat bezpečnostní a obranné politice EU a sankcím proti Rusku.

Ve Valticích se dnes uskuteční zasedání české a slovenské vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Tradice společných zasedání pražské a bratislavské vlády začala v roce 2012, kdy se poprvé sešel Ficův kabinet s ministerským týmem premiéra Petra Nečase (ODS). Po roční odmlce na ni loni navázala schůzka Sobotkovy a Ficovy vlády ve slovenské Skalici, na níž účastníci debatovali o armádní spolupráci, zlepšení dopravního propojení či o součinnosti v energetice a v boji proti daňovým únikům. 
   
Na rozdíl od dubnového společného zasedání s polskou vládou, které se v Praze uskutečnilo v užším formátu vybraných ministrů, se má jednání se Slováky v jihomoravských Valticích konat v plném složení. V rámci zasedání se ministři sejdou se svými protějšky také k separátním schůzkám, na nichž prodiskutují aktuální problémy ve svých resortech a společné projekty. Například šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) plánuje se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem probrat aktuální unijní a zahraničněpolitická témata. Ministři obrany budou diskutovat zase o třeba o spolupráci při výcviku pilotů. 
   
Kromě slovenské a polské vlády udržuje Česko tento nadstandardní dialog ještě s vládou Izraele. Poslední společné zasedání se uskutečnilo loni v listopadu v židovském státě, další schůzka by se měla uskutečnit v České republice. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …