Ve Vlčnově zůstává osm nakažených, platí nutnost nošení roušek

19.07.2020 10:30

Hygienici nezaznamenali další nárůst počtu nakažených ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, kde se v uplynulých dnech rozšířil covid-19. Nemoc potvrdily testy u osmi obyvatel obce, počet nakažených se o víkendu nezměnil. Vyplývá to z údajů hygieniků k dnešním 08:30. Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorách.

Ve Vlčnově zůstává osm nakažených, platí nutnost nošení roušek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 účastníky, je nutné při nich dodržovat rozestupy.

Lidé, kteří byli v rizikovém kontaktu s některým z nemocných, jsou v karanténě. Jejich přesný počet zatím hygienici nezveřejnili. „Seznamy se stále doplňují a aktualizují. Předpokládám, že kompletní údaje bychom mohli mít k dispozici začátkem týdne,“ uvedla dnes na dotaz ČTK Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně (KHS ZK).

Pokračuje podle ní také testování vytipovaných obyvatel obce. „Určitě půjde o desítky lidí. KHS ZK pouze za včerejšek (sobotu) v rámci celého Zlínského kraje indikovala 80 osob k odběrům, předchozího dne to bylo 177 osob. Na výsledky odběrů stále čekáme,“ řekla Ševčíková.

Mimořádná opatření přijali hygienici ve Vlčnově kvůli nárůstu počtu nakažených a k zamezení dalšího šíření onemocnění. Opatření platí na území obce se zhruba 3000 obyvateli až do odvolání. Lidé by měli roušky nosit také venku, a to v případě, že není možné dodržet rozestup 1,5 metru. Součástí nařízení je dále zákaz návštěv v zařízeních sociálních služeb. Hygienici vyzvali majitele obchodů, zdravotních a sociálních zařízení a dalších běžně přístupných vnitřních prostor, aby je průběžně dezinfikovali.

Krajská hygienická stanice nadále zjišťuje, z jakého zdroje se covid-19 do obce rozšířil. Výskyt onemocnění ve Vlčnově však podle hygieniků nesouvisí s dříve potvrzenou nákazou v Uherskohradišťské nemocnici. Na multioborové jednotce intenzivní péče nemocnice testy v uplynulých dnech potvrdily covid-19 u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta. Oddělení zůstává zavřené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…