Ve Zlíně ocenili dárce krve. Mimo jiné i bývalého poslance

24.10.2023 21:35 | Reportáž

Předávání cen za dárcovství krve v bývalém hotelu Moskva, už dávno přejmenovaném na hotel Zlín, se uskutečnilo v úterý večer v malém salonku. Sešly se tu desítky lidí, pro které je darování krve v podstatě samozřejmost. Mezi nimi i někdo, co poprvé daroval krev v roce 1973. Pěkné výročí tu oslavili otec se synem za 120 a 20 odběrů.

Ve Zlíně ocenili dárce krve. Mimo jiné i bývalého poslance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Někdejší poslanec Jaroslav Holík (SPD) se synem Janem

Zlatý kříž druhé třídy. To je něco, co opravdu nemá každý. Hosté si vyslechli úvodní slova o záchraně lidského života a představení hostů. Na předávání přišla i náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová (SOCDEM) a předsedkyně sociálního výboru, zastupitelka Zlínského kraje Alena Gajdůšková (SOCDEM) nebo primátor Zlína Jiří Korec (hnutí ANO 2011).

Sehnalová pozdravila hosty jménem Zlínského kraje. „Troufnu si říct, že vím, o čem mluvím, protože jsem bývalá lékařka na oddělení ARO,“ poznamenala. „Bez vaší pomoci bych svůj stav možná nebyla schopná přežít. To, že pomáháte darovat život, není fráze, ale pravda,“ dodala s tím, že je sama osobně dárce krve.

„Dovolte mi, abych se k poděkování přidala i já. Za život svůj. Bylo to  zhruba před 43 lety a dvěma měsíci, kdy nebýt tak statečných lidí, jako jste vy, kteří dali nejcennější tekutinu, kterou mají, nebyla bych tu,“ svěřila svůj vlastní příběh Gajdůšková s tím, že Český červený kříž podporuje dlouhodobě. 

Berou to jako show? Když byl hejtmanem Mišák…

Primátor Zlína se pro jistotu hned ze startu omluvil s odkazem na další pracovní povinnosti. „Co děláte, je něco neskutečného a bude dobře, když budete šířit tuto myšlenku dárcovství,“ pronesl mimo jiné. 

Se slovy zasvěcené primářky jednoho z oddělení zlínské nemocnice už sranda skončila. „Snažíme se, abyste se cítili dobře. Aby to nebylo jen o tom, pojďte darovat krev a šup zpátky a dáme vám nějaké občerstvení,“ podotkla. „Dárců krve chodí 6 800 za rok, provedeme 11 tisíc odběrů. Všechny jsou použity pro pacienty, kteří se léčí u nás v nemocnici,“ dodala s tím, že mnozí dárcové krve berou tohle jako součást životního stylu. Poděkovala za respektování rezervačního systému a poděkovala za všechny pacienty.

Pro lepší náladu pak na společný přípitek použili nalitou sklenici primátora. „Když všichni vstávají, musím také vstanout,“ poznamenal Jaroslav Holík, bývalý poslanec (SPD), který strávil řadu let v Poslanecké sněmovně a který za pár minut obdržel ocenění za 120 odběrů a získal Zlatý kříž 2. třídy. Jeho syn Jan obdržel stříbrnou Janského plaketu, což znamená ocenění za 20 odběrů.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…