Večer po demonstracích dopadl zle. Maskovaná skupina podpálila centrum, kde pořádali sbírku pro uprchlíky

06.02.2016 22:22

Pražská policie pátrá po skupině 20 maskovaných osob, která dnes večer házela zápalné lahve na Autonomní sociální centrum Klinika a způsobila požár. Informaci o útoku, kterou přinesly servery idnes.cz a novinky.cz, ČTK potvrdila policejní mluvčí Iveta Martínková. Z centra, které mimo jiné pořádalo sbírku oblečení pro uprchlíky, muselo být evakuováno 19 lidí. Jeden člověk skončil v péči záchranné služby, doplnila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Večer po demonstracích dopadl zle. Maskovaná skupina podpálila centrum, kde pořádali sbírku pro uprchlíky
Foto: tan
Popisek: Záchranná akce, ilustrační foto

 

"Po prvotním konfliktu měli na objekt hodit několik zápalných lahví," popsala mluvčí policistů počínání skupiny. Útok v žižkovské Jeseniově ulici se podle ní stal kolem půl osmé večer. Případnou souvislost s dnešními demonstracemi proti migraci v Praze zatím policie nedokáže potvrdit, ani vyvrátit.

Adamová dodala, že vzniklý požár ve výloze dokázali hasiči zlikvidovat za čtyři minuty. Evakuace lidí se uskutečnila ještě předtím, než hasiči dorazili na místo.

V prosinci 2014 budovu, kde přebývali bezdomovci a narkomani, aktivisté nelegálně obsadili a vyklidili od odpadků. Centrum začalo provizorně fungovat, než je vyvedla policie. Budova bývalé polikliniky měla být převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která tam chtěla přestěhovat své sídlo. Loni prázdný objekt iniciativě Klinika propůjčil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bezplatná výpůjčka končí letos v březnu. Klinika nabízí koncerty, výuku cizích jazyků, promítání či přednášky. Organizuje se tam také sbírka na pomoc uprchlíkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…